Британското правителство планира намеса в пазарите на газ и електроенергия

...
Британското правителство планира намеса в пазарите на газ и електроенергия
Коментари Харесай

Около £130 млрд. ще вложи Великобритания в овладяването на енергийната криза

Британското държавно управление възнамерява интервенция в пазарите на газ и електрическа енергия на едро, което би било от изгода както за домакиствата, по този начин и за бизнес клиентите, научи Би Би Си.

Смята се, че проектът на новата премиерка Лиз Тръс включва да замрази сметките на семействата на настоящето им равнище през тази и идната зима - почти 18 месеца.

Енергийните компании ще вземат държавно обезпечени заеми, с цел да преодолеят разликата сред цената на едро на пазара и закрепената цена, която начисляват на клиентите. Тези заеми ще бъдат изплатени през идващите 10-20 години посредством добавки към потребителските сметки.

Точният механизъм за подкрепяне на бизнеса евентуално ще е по-сложен и ще бъде преразглеждан по-често, само че отчетите сочат, че държавното управление може да разпореди на енергийните компании да оферират характерни понижения на единичната цена на силата, употребена от бизнеса.

Не е явен и методът, по който енергийните компании ще бъдат компеснирани за загубите си от продажби на бизнес клиенти.

Правителството пресмята, че общият пакет ще възлиза някъде сред 100 и 130 милиарда паунда, само че крайната сума ще зависи от придвижванията на интернационалните енергийни пазари, които са извънредно нестабилни - тъй че може да бъде по-малко или доста повече. Правителствена интервенция от такова естество в този мащаб е доста сложна за оценяване.

Също по този начин не е ясно по какъв начин английското държавно управление ще третира експозицията си към енергийния пазар посредством своите гаранции за заеми, защото явно съществува риск енергийните компании да не са в положение да изплатят задълженията си, в случай че локалните им клиенти не се оправят с спомагателни такси или пък в случай че бизнес клиентите изпаднат в неплатежоспособност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР