Британското правителство не изключва ответни действия, ако лидерите на Европейския

...
Британското правителство не изключва ответни действия, ако лидерите на Европейския
Коментари Харесай

Лондон готви ответен удар, ако ЕС блокира износа на COVID ваксини

Британското държавно управление не изключва ответни дейности, в случай че водачите на Европейския съюз решат тази седмица да блокират износа на създадени в Европа ваксини против ковид за Обединеното кралство.

Премиерът Борис Джонсън стартира директни договаряния с водачите на водещите еврочленки в очакване европейският регулатор да утвърди работата на холандски цех, който ще създава имунизацията на " АстраЗенека ". Той попада и в английския, и в европейския контракт на фармацевтичната компания и битката е кой първи да получи дози от него.

Официалните данни сочат, че от края на януари от Евросъюза са изнесени 35 милиона дози ваксини, в това число 10 милиона за Англия. А от Обединеното кралство износът е нула. Там имунизацията върви с три пъти по-голяма скорост - приблизително 44 дози на 100 души спрямо 13 дози на 100 души в Евросъюза.

Британски министри към този момент обявиха, че Европейски Съюз би трябвало да съблюдава поетите задължения, а не да издига стени в връзките. Отговарящият министър за здравните и публичните грижи Хелън Уейтли предизвести Брюксел да се откаже от " имунизационния шовинизъм и протекционизъм ".

Джонсън в този момент персонално се ангажира да беседва с европейски водачи. Очаква се той да призове те да наложат несъгласие на предложенията да се забрани износът на ваксини към Англия. Според държавни източници той даже към този момент е бил в контакт с ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и с министър председателите на Нидерландия и на Белгия Марк Рюте и Александер де Кро. Сега е на ход тежката европейска артилерия в лицето на френския президент Еманюел Макрон и немския канцлер Ангела Меркел.

Политическите наблюдаващи на Острова виждат в хода на Джонсън опит да се потуши разногласието посредством предложение за взаимна работа за нарастване на производството на ваксини на континента. Британците към този момент имат екип инженери в новия цех " Халикс " в Нидерландия.

Дали това ще е задоволително за Урсула фон дер Лайен, е под въпрос, тъй като тя желае да види ваксини на " АстраЗенека " в Европа от производители във Англия. Но всичко зависи от срещата на европейските водачи. И както уточни политическият сътрудник на Би Би Си Адам Флеминг, в случай че последва възбрана, Лондон ще би трябвало да избира дали да резервира дипломатично безмълвие, или да отвърне на удара.

Междувременно разбор във Англия сподели, че възбраната на експорт на ваксини от Европейски Съюз към Острова в композиция със забавянето на пратката от 5 милиона дози ваксина на " АстраЗенека " от Индия може да забави програмата за всеобщо имунизиране до два месеца. Това става в миг на чупене на дневни върхове с имунизирани от порядъка на над 800 000 хиляди и наближаващ сбор от 28 милиона имунизирани британци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР