Британското правителство днес пуска в действие мобилно приложение, чрез което

...
Британското правителство днес пуска в действие мобилно приложение, чрез което
Коментари Харесай

Лондон улеснява процедурата за граждани на ЕС за кандидатстване за престой

Британското държавно управление през днешния ден пуска в деяние мобилно приложение, посредством което жители на Европейски Съюз, открили се в Обединеното кралство, могат да аплайват за престояване след Брексит, съобщи Франс прес.

Близо 3,5 милиона европейски жители живеят сега в Обединеното кралство. Те ще би трябвало да аплайват за по този начин наречения статут на "уседналост ", с цел да продължат да работят или да получават обществени помощи, когато Англия излезе от общността.

Министерството на вътрешните работи увери, че желае оптимално да опрости процедурата. Чрез мобилното приложение, което още не е интензивно на смарт телефоните, потребителите ще могат да създадат фотография на биометричния си паспорт и на лицето си, с цел да потвърдят своята идентичност. След това ще бъдат ориентирани към уебсайт, с цел да дадат адреса си и могат да дадат единодушие за инспекция на данъчното им положение, с цел да се удостовери адресът им. Третата стъпка е да заявяват дали имат престъпно досие. Тежка присъда може да докара до отменяне на заявката.

След пробно потребление на заявката, осъществено сред ноември и декември измежду 30 000 души, управляващите оповестиха първите резултати: 81 % от настояванията са били обработени за една седмица. Отхвърлени заявки няма, само че съвсем 10 на 100 от общия брой са останали без отговор три седмици след края на опита. "На прав път сме ", сподели държавният секретар по имиграцията Карълайн Ноукс.

Но някои показват угриженост дали подаваните ежедневно заявки няма да са прекомерно доста, до 6000, съгласно някои оценки. Вътрешното министерство е наело 1900 души, с цел да поемат това в допълнение натоварване.

"Това е значим тест за министерството, залогът е висок ", счита Джил Рътър, специалистка по миграционни въпроси в английската експертна група "Бритиш фючър ".

"Ако всичко мине добре, Обединеното кралство ще изпрати мощно обръщение, че европейците са добре пристигнали и че държавното управление държи обстановката под надзор. Ако нещата се объркат, последствията ще са ужасни ", предвижда специалистката.

Процедурата коства 65 лири, което е цената на паспорт. Тя ще е безвъзмездна за тези, които към този момент имат статут на непрекъснато пребиваващи.

След 30 март заявките ще може да се подават и по пощата или в локалните администрации.

В момента се водят диалози с "Епъл ", с цел да се разреши на притежателите на айфон да имат достъп до приложението.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР