Британското министерство на отбраната миналата седмица заяви, че е напълно

...
Британското министерство на отбраната миналата седмица заяви, че е напълно
Коментари Харесай

Бунтът на Пригожин и „Вагнер“: Поредната дезинформация от страна на Путин?

Британското министерство на защитата предходната седмица съобщи, че е изцяло допустимо Русия към този момент да не финансира активността на частната военна компания „ Вагнер “. Ведомството сподели, че съветската страна е подхванала дейности против някои бизнес ползи на притежателя на „ Вагнер “ Евгений Пригожин, откакто той оглави несполучлив протест против съветската войска през юни, съобщи Ройтерс.

В днешно време обаче е съвсем невероятно да се дефинира достоверността на това, което се случва в Русия поради продължаващите от десетилетия дезинформационни войни на Путин, показва списание „ Форбс “. На пръв взор това, което се случи там през юни – безпрепятственият поход на „ Вагнер “ към Москва, завършил със договорка, по силата на която Пригожин се пенсионира в Беларус – наподобява извънредно необикновено. Трудно може да се повярва, че е допустимо сходна безредна поредност от събития да е била хореографирана.

Министърът на защитата на Украйна, Олексий Данилов, обаче наскоро направи изявление по малкия екран, в което съобщи:

„ Днес към този момент можем да кажем, че това е била специфична интервенция, координирана с Путин, с цел да бъдат разобличени тези генерали, които не са били изцяло лоялни към Путин и неговото обграждане “.

В поддръжка на тези изказвания последваха известия, че Евгений Пригожин след „ изгонването си “ от страната неведнъж е пътувал до Русия и даже е участвал на загадка среща с Путин, на която висшият команден състав на наемническата му група се е „ заклел във честност “ към Путин. Неотдавна Пригожин даже бе сниман на среща с африкански водачи в Санкт Петербург, която Путин провежда, с цел да завоюва поддръжка от тях.

Украйна не е единственият индивид, който се съмнява в достоверността на събитията от 23 юни.

„ Цялата спекулация с Пригожин, даже преди протеста, ми се стори като някаква пародия, инсценирана от Путин и околните му съветници за консумация от Запада “, съобщи в изявление за сп. „ Нюзуик “ Алексей Павленко, който е учител по съветски език в Колорадския лицей. „ Целта на този фарс беше да се объркат западните анализатори и военни специалисти и по-късно да се злорадства над предсказуемите им прогнози за идната крах на Путин “, добави той. „ Целта на тази инсценировка беше както да се държат на нокти генералите от формалната войска, по този начин и да се насади комплициране в разузнаването на съперниците “, сподели още Павленко.

Ребека Кофлър, някогашен чиновник на организацията за разузнаване на американското министерство на защитата, стигна до такава степен, че написа публикация за несполучливия прелом и разкритикува Запада, потвърждавайки, че се е хванал на фарса. „ Изглежда никой не осъзнаваше очевидната истина: превратът беше инсценировка и изцяло подправена интервенция под подправен байрак. Помислете за това: Една войска нахлува в Русия, стига до Москва и никой не е потърпевш? Само с няколко хиляди души тя реализира това, което Хитлер с съвсем един милион души не е в положение да направи? И Путин държи армията си настрани? И по-късно, когато Москва сякаш е на една ръка разстояние от него, Пригожин взема решение: „ Е, добре, няма значение “ и се насочва към Беларус? “, написа Кофлър.

Според нея задачата е била Путин да убеди руснаците преди изборите през 2024 година, че без него те са застрашени от настъпление от страна на Запада и безпорядък.

В собствен материал във в. „ Киев пост “ Стив Браун също се пита дали протестът може да е бил „ още един образец за дезинформация на Путин “. Според него метежът може да е бил „ предлог за чистка на тези, които Путин счита за нелоялни “.

Руският опозиционен политик Иля Пономарьов, чиято група „ Конгрес на националните депутати “ се стреми да смъкна от власт режима на Путин, неотдавна съобщи пред „ Нюзуик “, че счита, че съветският водач е знаел за проектите на Пригожин и ги е употребявал в своя изгода.

Идеята за режисиран протест набира известност измежду коментаторите, макар че към момента има въпроси, по отношение на това по какъв начин Путин е могъл да знае за интервенция, която съгласно мнозина го е оставила отслабен.

Като се има поради обаче значимостта на „ Вагнер “ в Африка, може да се заключи, че Кремъл се нуждае от Пригожин, с цел да продължи да прокарва ползите на Русия на този континент, разяснява американският в. „ Хил “. „ Вагнер “ работи в Африка като квазидържавен сътрудник за въздействие на Кремъл. Пригожин ловко употребява своята наемническа група, с цел да основава стратегически преимущества за съветското държавно управление на африканския континент.

„ Вагнер “ просто има мощно наличие на африканския континент и Кремъл не разполага с елементарно наличен заместител със същото равнище на покритие. В прочут смисъл това е функционалност на метода, по който наемническата формация е проведена и разгърната. Когато стартира утежняването на връзките на Русия със Запада, съветското държавно управление взема решение да си възвърне статута на велика мощ, като съживи старите руски връзки в Близкия изток и Африка. Кремъл влага обилни запаси в преразглеждане на другарствата си на африканския континент и избира наемническата група „ Вагнер “ за реализиране на външнополитическите си цели.

Обхватът и проникването на услугите, предлагани от групата, както и взаимосвързаният темперамент на множеството групи и лица, които дават тези услуги, изясняват за какво Кремъл не може просто да се отърве от „ Вагнер “ или нейния началник. Ако изиграе вярно картите си, Пригожин е в добра позиция да поддържа наличието на „ Вагнер “ в Африка и да разшири още повече своето въздействие, написа Българска телеграфна агенция.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР