Британското издание нареди замъка край село Равадиново в класацията на

...
Британското издание нареди замъка край село Равадиново в класацията на
Коментари Харесай

Замъкът „Влюбен във вятъра“ грейна и в класация на The Guardian

Британското издание подреди замъка край село Равадиново в класацията на 10-те международни забележителности, предлагащи виртуални турове във време на пандемия. Така българската забележителност се озова паралелно до безспорни архитектурни шедьоври, като Версай в Париж,  Къщата на Ан от Кливс в Източен Съсекс, Casa Batlló – творението на Антонио Гауди в Барселона, джамията-медресе на султан Барк в Кайро, и прочие Посочените в класацията обекти са от разнообразни столетия и архитектурни стилове, само че всички те оферират виртуални разходки на всеки, който има достъп до интернет и предпочитание да се потопи в една магическа действителност.

За разлика от останалите обекти в класацията обаче, замъкът „ Влюбен във вятъра “ е издигнат неотдавна и не един път бива окачествяван, като прям кич. Въпреки това ползата към него е голям! Да не приказваме, че постоянно отнася интернационалните награди и оглавява влиятелни международни ранглисти.



Авторите на класацията на The Guardian го разказват по следния метод:

„ През 1996 година съмнителният български предприемач Георги Тумпалов /провъзгласил себе си за граф - бел.ред./ начертава с лопата кръст върху парче земя на Запад от черноморския град Созопол край брега на Черно море. Така той слага началото на десетилетия интензивен труд по реализирането на неговия мечтан подправен феодален замък, наименуван „ Влюбен във вятъра “. Обиколка на градината му разкрива езера и палми, кули, обгърнати с пълзящи растения и огрени от българското слънце. Задръжте курсора на мишката върху „ Какво да видите “ и се разходете във всеки един от кичозните интериори.

В случая не се предлага зумиране върху ренесансови портрети /подобно на другите замъци- бел.ред./, а по-скоро ще се насладите на вихреща се фикция от стъклопис, бронзови статуи и пурпурно кадифе на фона на саундтрак от птичи хор. И винарската маза, която съставлява комбиниране сред пещера и банкетна зала, е в жанр барок (с подправени паяжини върху рамките на картините). А синьо-сводестата рецепция  е зашеметяваща с изобилната позлата и … препарираните елени “ – коментара The Guardian.

Предлагаме ви да се да се влюбите във вятъра, като се  разноските виртуално в бароковия палат край Равадиново.  

Съставил: Венета Николова
Снимки: zamaka.bg, Pixabay
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР