Британско проучване сравнява пет основни категории безалкохолни напитки на базата

...
Британско проучване сравнява пет основни категории безалкохолни напитки на базата
Коментари Харесай

Бутилираните води имат най-нисък екологичен отпечатък спрямо повечето категории напитки


Британско изследване съпоставя пет съществени категории безалкохолни питиета въз основата на данни за 2020 година

 

Асоциацията на водите от естествени източници ( ), основана в Лондон, издаде отчет с данни за 2020 година, който демонстрира, че бутилираната вода (минерална, изворна и трапезна) се отличава с най-нисък екологичен отпечатък по отношение на останалите съществени категории питиета без алкохол на пазара. Именно водите носят най-малък екологичен риск поради ниските въглеродни излъчвания и невисок воден отпечатък, тъй като в най-малка степен заплашват биоразнообразието и генерират минимум нездравословни боклуци.

Проучването съпоставя пет категории питиета: бутилирани води от естествени източници – негазирани и естествено газирани натурални минерални води, изворни води и бутилирани трапезни води; газирани безалкохолни питиета ; плодови питиета ; 100% плодови сокове и смутита; млечни питиета . За оценка на отпечатъка върху околната среда на обсъжданите групи артикули са определени критериите за енергийното ползване при производството и превоза на напитките, разходът на вода и въглеродният отпечатък на съставките, въздействието на производствата върху биоразнообразието, както и за генерирането на замърсяващи боклуци. Източниците на данните в отчета са държавни и неправителствени организации, компании-производители, както и редица научни изявления от Обединеното кралство.

Проучването показва водачеството на бутилираните води във връзка с ниския екологичен риск. Данните по-долу обобщават два от водещите критерия: въглероден отпечатък и воден отпечатък (разходът на вода, необходим за производството на 1 л напитка) .



Оказва се, че прибавянето на захар към напитките да вземем за пример (наред с изразходваната сила за произвеждане и транспорт) играе основна роля за въздействието върху околната среда, защото самото произвеждане на захар е с висок въглероден отпечатък. А бутилираните води не съдържат захар.

Анализът на данните за 2020 година демонстрира и какво е отражението на обсъжданите категории питиета върху биологичното многообразие. Заради наличието на плодове и захар множеството категории (при своето производство) основават риск от ерозия на почвите, както и от загуба на биоразнообразие в резултат на наклонността към развиване на монокултурно земеделие. Съдържанието на мляко е обвързвано със повишен риск от утежняване качеството на почвите и водите поради погрешно боравене с естествени и изкуствени торове или несъразмерна паша. Добавянето на фосфорна киселина в торовете може да има негативен резултат върху качеството на водата и водните организми. В категорията на бутилираните води тези опасности не съществуват. В огромна степен това се отнася и до негативния резултат върху околната среда в резултат на генерирането на боклуци при производството. Неправилното изхвърляне на останки от плодове (без компостиране), както и на меласа при производството на захар не способстват за невисок екологичен отпечатък при множеството питиета. Производството на множеството от тези артикули може да докара и до замърсяване на водите. Данните от Обединеното кралство демонстрират, че и във връзка с генерирането на боклуци при производството бутилираните води са най-ниско рискови.

-----------

Натурални води

Негазирани, газирани и леко газирани естествени минерални води, изворни и бутилирани трапезни води, предлагани в опаковки до 10 литра; вода в галони с размери на опаковките над 10,1 литра.

Газирани безалкохолни питиета

Готови за пиянство газирани питиета, в това число наливни и за домакински диспенсър: с висока, междинна и ниска калоричност, както и без калории; кола; лимон, включително лимонада; с лимон/лайм; миксове, включително тоник и горчиви напитки; оранжада; шанди; пенливи сокове и други, в това число разнообразни газирани питиета с плодови аромати, ароматизирана газирана вода, здравословни питиета и билкови питиета.

Негазирани питиета и сокове

Плодов сок с високо плодово наличие (25-99%); плодови питиета, в това число плодова вода (5-30% плодово съдържание) и други негазирани питиета (0-5%) като леден чай, негазирана ароматизирана вода и питиета без наличие на плодове.

Плодови сокове

Еквивалент на 100% плодово наличие, от време на време именуван чист (натурален) сок или 100% сок. Охладеният сок включва четири съществени типа: прясно изцеден сок; сок, който не е от концентрат; охладен от концентрат (който може да бъде от концентрат или отчасти от концентрат) и смутита. Соковете с огромна продължителност са най-вече от концентрат.

Млечни питиета

Напитки на млечна основа, състоящи се от нормално мляко, ароматизирано мляко, ферментирали млечни питиета и млечни шейкове.

 

*публикация

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР