Британският премиер Тереза Мей претърпя съкрушително поражение в парламента. С

...
Британският премиер Тереза Мей претърпя съкрушително поражение в парламента. С
Коментари Харесай

Британският парламент отхвърли споразумението за Брекзит на Тереза Мей

Британският министър председател Тереза Мей претърпя съкрушително проваляне в Народното събрание. С голямо болшинство Камарата на общините отхвърли съглашението с Европейския съюз за напускането на Обединеното кралство. Лидерът на опозицията Джеръми Корбин разгласи, че Лейбъристката партия желае избор на съмнение към държавното управление.

 © Българска телеграфна агенция
432 на 202 гласа. Това е цифровото изражение на провалянето, което претърпя Тереза Мей в Камарата на общините. На премиера беше нужна поддръжката на минимум 318 депутати - всички нейни съпартийци консерватори плюс един. Бунтовниците измежду торите обясниха негативния си избор основно с неналичието на гаранции, че възможното оставане на Северна Ирландия в митническия съюз с Европа при липса на съответно следващо съглашение сред Лондон и 27 оставащи еврочленки няма да продължи за неопределен срок.

Лидерът на опозицията Джереми Корбин беше авансово сигурен, че всички лейбъристи ще гласоподават " срещу " и че през идващите дни би трябвало да бъдат взети поради всички благоприятни условия за излаз от рецесията:
Джереми Корбин, водач на Лейбъристката партия1 Лейбъристката партия счита, че най-хубавият вид за страната са предварителни избори.  Финално преброяване преди вота за Брекзит в Британския парламент Финално преброяване преди вота за Брекзит в Британския парламент
След месеци на яростни диспути за или срещу Брекзит, Британският парламент взема решение довечера дали да поддържа съглашението на премиера Тереза Мей...

Корбин даде да се разбере, че не е срещу отсрочване на Брекзит посредством удължение на действието на член 50 от Лисабонския контракт след 29 март. Той прикани Европейски Съюз да одобри предоговаряне на съглашението с Обединеното кралство.

Тереза Мей обаче е твърдо срещу избори в този миг, тъй като те, съгласно нея, биха провокирали същото като втори референдум " за " или " срещу " Брекзит:
Тереза Мей, министър-председател на Англия: След едни нови парламентарни избори, какъвто и да е резултатът от тях, изборът пред нас ще е същият - да няма Брекзит, да напуснем без договорка или със договорка. Резултатът ще е още два месеца неустановеност и разделяне.
Поляризирането на обществото пролича в това време наоколо до Парламента, където демонстрираха и последователи на провеждането на нов референдум, и твърдолинейни последователи на Брекзит непременно, които назоваха съперниците си " предатели ".
 По пътя към Брекзит: Анализ на Зинаида Златанова и Милен Керемедчиев По пътя към Брекзит: Анализ на Зинаида Златанова и Милен Керемедчиев
Британският парламент ще отхвърли съглашението на премиера Тереза Мей с Евросъюза. Това обявиха в "Още от деня " някогашният ръководител на представителс...

Тереза Мей изрази подготвеност парламентарният спор за избор на съмнение в кабинета й да се организира още на следващия ден. Междувременно министър председателят съобщи, че до понеделник ще показа пред депутатите нов проект за дейностите си от тук нататък.

Европейският съюз не закъсня с реакцията си. Брюксел заявява, че чака английското държавно управление допустимо най-скоро да обясни желанията си. Междувременно съюзът продължава с процеса на ратификация на към този момент постигнатото съглашение и с подготовката за безреден Брекзит без такова, в случай че Лондон не го утвърди през идващите 70 дни.

I take note with regret of the outcome of the vote in the @HouseofCommons this evening. I urge the #UK to clarify its intentions as soon as possible. Time is almost up #Brexithttps://t.co/SMmps5kexn
— Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) 15 януари 2019 година
В туитър ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер написа, че съжалява за изхода от гласуването довечера и добави, че Англия би трябвало да обясни желанията си допустимо най-скоро, защото „ времето съвсем изтече “.

В случай, че вотът на съмнение премине, държавното управление има няколко варианти, предава BBC:
министър председателят Тереза Мей да подаде оставка, в случай че може да се сформира различно правителствоако такова не може да бъде формирано и държавното управление не успее да оцелее след още един избор на съмнение след 14 дни, ще последват нови парламентарни избориако държавното управление успее да оцелее след повторния избор на съмнение, то ще остане, само че с изменен състав и евентуално - с разнообразни политики.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР