Британският премиер Риши Сунак уволни министъра на вътрешните работи Сюела

...
Британският премиер Риши Сунак уволни министъра на вътрешните работи Сюела
Коментари Харесай

Обратно в политиката: Как Дейвид Камерън се върна на Даунинг стрийт 10

Британският министър председател Риши Сунак уволни министъра на вътрешните работи Сюела Брейвърман, откакто тя беше упрекната в подкопаване на оперативната самостоятелност и публичното доверие в полицията. Причината е нейна публикация във вестник „ Таймс “ с търдения към чиновниците на реда, че „ фаворизират “ пропалестинските митинги.

Мястото на Брейвърман ще заеме досегашният външен министър Джеймс Клевърли. Изненадващото обаче в политиката се завръща някогашният министър председател Дейвид Камерън като посланик номер едно на страната.

Как се стигна до рокадите споделя кореспондентът на БНР в Лондон - Веселин Паунов.

Истински политически земетресения провокираха новините през днешния ден от Даунинг стрийт. И до момента в който уволнението на Сюела Брейвърман не бе толкоз огромна изнедада, тъй като нейните мнения за пристрастност на полицията се изтълкуваха като катализатор на напрежението преди огромното шествие на пропалестинските стачкуващи в събота, то завръщането в политиката на Дейвид Камерън несъмнено е по-значимата новина. Ето какво съобщи Камерън в обществените мрежи, приемайки поста във Форин офис:

" Министър-председателят ме помоли да послужвам като негов министър на външните работи и аз с наслада одобрих. Изправени сме пред обезсърчаващо доста провокации, измежду тях войната в Украйна и рецесията в Близкия изток. Във време на дълбоки международни промени е доста по-важно да стоим до съдружниците ни, да задълбочаваме пратньорствата ни и да вършим по този начин, че гласът ни да бъде чут ".

Дейвид Камерън безспорно има огромен дипломатически опит, само че мнозина измежду торите са разтревожени от обстоятелството, че той е проевропейски надъхан и даже още по-лошо, прокитайски. Освен това сега той не е народен представител от Консервативната партия, само че има малки врати в закона - най-вероятно като бъде изработен член на Карамата на лордовете, този проблем да бъде решен.

Сюела Бревърман съобщи след уволнението, че да бъде министър на вътрешните работи е била най-голяма привилегия в живота ѝ, само че ще каже освен това, когато му пристигна времето, което прозвуча като закана. Нейното място зае министърът на външните работи Джеймс Клевърли.

„ Възнамерявам да правя тази работа по метода, по който считам, че най-добре пази английския народ и нашите ползи. Имах доста добър диалог с министър-председателя, който доста ясно даде да се разбере, че желае да осъществим обещанията си, да спрем лодките с незаконни мигранти през Ламанша, да защитим английския народ, да се уверим, че всеки се усеща сигурен за живота си ", увери Джеймс Клевърли - министър на външните работи.

Промените в кабината, обаче, се оказаха доста по-големи от предстоящото след последвали оставки и уволнения на земестник-министри в разнообразни ведомства.

Що се отнася до останалите по-важни министерските постове, то оставка подаде министърът на околната среда Тереза Кофи, с огромно въздействие в Консервативната партия. Нейното място зае министърът на здравепозването Стив Баркли. Здравен министър пък ще бъде Виктория Аткинс, доскорошен заместник-министрите на финансите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР