Британският премиер Лиз Тръс подаде оставка след само 45 дни

...
Британският премиер Лиз Тръс подаде оставка след само 45 дни
Коментари Харесай

Кои са най-кратко управлявалите премиери в Европа?

Британският министър председател Лиз Тръс подаде оставка след единствено 45 дни на поста.

Тя пое официално ръководството от Борис Джонсън едвам на 6 септември, само че след премиерството на безредни политически решения, падащи стопански индикатори, медийни гафове и високопоставени оставки - да не приказваме за социологическите изследвания, които демонстрираха, че нейната Консервативна партия се срутва, до момента в който опозиционната Лейбъристка партия набира скорост - Тръс се отхвърли.

Тръс публично е най-кратко управлявалият министър-председател на Англия, изпреварвайки идващия претендент Джордж Канинг, който беше министър-председател 118 дни, до момента в който умря на поста през 1820-те години.

Кои са някои от другите краткосрочни министър председатели в Европа?

Euronews сформира (неизчерпателен) лист с някои от акцентите от последните 50 години на политиката, с политици, които са служили 200 дни или по-малко - като се изключи тези, които са били служебни или краткотрайни министър председатели (изключвайки най-малко един португалски политик, грък, финландец, двама сърби и испанец от списъка).

Черна гора: Дритан Абазович - 176 дни

Абазович е най-скорошната жертва измежду европейските министър-председатели, откакто загуби мястото си след парламентарен избор на съмнение на 20 август, само че той остава на поста за момента.

Лидерът на либерално-зелената партия URA пристигна на поста, откакто предходното държавно управление също се разпадна през април, защото политическите съдружници не съумяха да се оправят с неналичието на прогрес, шовинизъм и обструкционизъм, процедура, при която законите и политиките се забавят съзнателно.

Собствената коалиция на Абазович от най-вече проевропейски и малцинствени партии се разпадна, откакто той подписа спорното съглашение за парцели със Сръбската православна черква при започване на август, което провокира незабавни митинги от страна на опозицията, защото локалните медии оповестиха, че договорът е подписан скрито.

Новият министър председател на Черна гора към момента не е разгласен.

Белгия: Пол Ванден Боейнантс - 165 дни

Пол Ванден Боейнантс е бил два пъти министър-председател на Белгия: първия път за две години през 60-те години на предишния век и по-късно още веднъж единствено за 165 дни сред 20 октомври 1978 година и 3 март 1979 година

След мандата си като министър-председател Ванден Боейнантс имаше доста цветен живот във и отвън политиката. Той получи тригодишна условна присъда през 80-те години, откакто беше наказан за данъчни измами.

След това, през 1989 година, той явно е бил похитен от незаконна тайфа и държан като пленник в продължение на месец, до момента в който те са желали откуп от 30 милиона белгийски франка (около 30 милиона евро).

Ванден Боейнант напусна политиката на цялостно работно време в средата на 90-те години. Умира през 2001 година от пневмония след сърдечна интервенция.

Естония: Андрес Таранд - 161 дни

Служейки като министър-председател на Естония единствено за 161 дни, Андреас Таранд е най-кратко, управлявалият водач на балтийската страна до момента, на поста от 8 ноември 1994 година до 17 април 1995 година

Природозащитник през целия живот, Таранд е учил климатология в университета и е бил министър на околната среда на Естония в две разнообразни държавни управления.

По-късно Таранд беше определен в Европейския парламент и беше евродепутат от 2004 до 2009 година

Франция: Бернар Казньов - 161 дни
 Бернар Казньов
Източник:

Бернар Казньов

Френският министър председател социалист Бернар Казньов беше на поста единствено пет месеца и четири дни от декември 2016 година до май 2017 година

Той беше назначен на поста от президента Оланд, откакто предшественикът му започва президентска акция, а Казньов подаде оставка в края на мандата на Оланд, когато Еманюел Макрон пое поста президент на Франция.

Косово: Албин Курти - 121 дни
 Албин Курти
Източник:

Албин Курти

Когато дългогодишният водач на главната опозиционна партия в Косово, Албин Курти, най-сетне стана министър-председател през февруари 2020 година след месеци на договаряния с съдружните си сътрудници, той не очакваше президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп да го смъкна.

Тръмп беше припрян да се намеси в разрешаването на неразрешимите политически проблеми сред Косово и Сърбия, а Курти стоеше на пътя му.

Американският делегат на Балканите Ричард Гренел сформира коалиция от партии в Народното събрание, която предложи избор на съмнение против Курти. Това проработи и той беше свален след тъкмо четири месеца на власт.

Като се има поради това, когато държавното управление, подкрепяно от Тръмп, се разпадна няколко месеца по-късно - Курти беше избран отново безапелационно.

Италия: Аминторе Фанфани - 102 дни

Аминторе Фанфани е бил министър-председател на Италия общо шест пъти - първият път единствено за 22 дни през 50-те години на предишния век - само че последният му мандат на власт сложи някогашния фашистки политик в листата.

Той беше министър-председател от 18 април до 29 юли 1987 година, интервал от 102 дни.

Фанфани стартира политическата си кариера в Националната фашистка партия на Мусолини. Той играе значима роля в възбраната на италианските евреи да заемат работа в държавното управление или университетските среди, а откакто Мусолини е погубен, той бяга в Швейцария до края на войната.

Когато се завръща в политиката, става християндемократ и управлява шест разнообразни държавни управления през 50-те, 60-те и 80-те години на предишния век.

Румъния: Михай Ръзван Унгуряну - 89 дни

Михай Ръзван Унгуряну беше назначен за министър-председател на Румъния през февруари 2012 година в опит да бъде нормализирана страната на фона на сериозна политическа рецесия.

Унгуряну беше назначен на поста от румънския президент и опора на консерваторите Траян Бъсеску.

Ходът на Бъсеску беше избран от някои като копи-пейст на издигането на Владимир Путин от съветския президент Борис Елцин - само че Унгуряну и Путин на процедура нямаха нищо общо и някогашният шеф на Румънската разследваща работа не съумя да премине през вота на съмнение от огромната коалиция на страната при започване на май същата година.

Унгуряну остава деен в румънската политика, като през идващите години е член на Народното събрание.

България: Андрей Луканов - 22 дни
 Андрей Луканов
Източник:

Андрей Луканов

На фона на политическите катаклизми, откакто имаше четири общи избора - и четирима министър председатели - през последните 18 месеца, Андрей Луканов държи върха за минимум време като държавен глава на България, подложен в края на 1990 година

Тъй като въздействието на Съветския съюз в Източна Европа отслабва, редица комунистически страни се оказват на кръстопът, в това число България.

Луканов е последният министър-председател на Социалистическа република България и когато страната стартира прехода си към народна власт в западен жанр след многопартийни избори, той остава на поста до 7 декември 1990 година

Въпреки предложенията му за сформиране на съдружно държавно управление с опозицията, те бяха отхвърлени с претекста, че Луканов - някогашен предан на Комунистическата партия и почитан политик - би трябвало да носи отговорност за влошаващата се стопанска система и предишните закононарушения на някогашния режим.

В последна сметка той беше заставен да напусне поста посредством широкомащабни демонстрации и обща стачка.

Луканов беше погубен през 1996 година

Хърватия: Йосип Манолич - 22 дни

Краткият престой на Йосип Манолич като министър-председател на Хърватия се случи в доста плевел миг, когато Хърватия разгласи своята самостоятелност от Югославия на 25 юни 1991 година, предизвиквайки война с етническите сърби в страната, подкрепяни от Белград и останките от Югославската национална войска.

Манолич стана първият министър председател на новата самостоятелна страна по дифолт, продължавайки ролята си на министър председател на Хърватия в границите на Югославия, позиция, която зае през август 1990 година

Въпреки това, откакто президентът Франьо Туджман подписва Споразумението от Бриони през юли 1991 година, което в допълнение прекъсва връзките на страната с други югославски републики, Манолич е сменен от Франьо Грегорич, претрупан от Туджман да управлява огромно съдружно държавно управление, наречено Правителство на националното единение.

Манолич, някогашен началник на югославската организация за сигурност OZNA и член на партизанската антифашистка опозиция през Втората международна война, беше един от основните създатели на хърватската националистическа дясноцентристка партия HDZ и се смяташе за вторият най-влиятелен човек в Хърватия по това време след Туджман.

Въпреки това, откакто през 1995 година опитът на Манолич да провежда всеобщо дезертьорство на членове на HDZ, с цел да лиши Туджман от парламентарно болшинство, се провали, звездата му избледня и той стана значително невлиятелен.

Манолич, който навърши 102 години през март 2022 година, е един от най-възрастните живи някогашни министър председатели в света.

Литва: Aлбертас Шименас - 3 дни

Известен като един от подписалите Акта от март 1990 година за възобновяване на литовската страна, който дейно афишира независимостта на Литва от Съветския съюз, Шименас става министър-председател на балтийската страна на 10 януари 1991 година, откакто предходното държавно управление подава оставка заради стопански разтърсвания.

Шименас обаче изчезна три дни по-късно, откакто руската войска влеза в столицата Вилнюс и обсади основни здания в града в това, което по-късно беше наречено Януарски събития.

Смятани за един от главните дефекти на ръководството на водача на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов, насилствените конфликти с литовското население доведоха до 14 убити цивилни и към 140 ранени.

Тъй като Шиминас не можеше да бъде открит на никое място измежду разтърсванията, Гедиминас Вагнориус - различен подписал акта от март 1990 година - организира незабавна сесия и пое юздите.

Шименас се появи още веднъж на 14 януари, присъединявайки се към държавното управление на Вагнориус като министър на стопанската система, до момента в който това държавно управление не се разпадна през юли 1992 година

Швеция: Магдалена Андерсон - 7,5 часа
 Магдалена Андерсон
Източник:

Магдалена Андерсон

Първата жена министър-председател на Швеция Магдалена Андершон устоя единствено седем часа и половина на поста (първия път).

През ноември 2021 година, след дни на договаряния, водачът на социалдемократите Андершон съумя да сформира държавно управление на малцинството с поддръжката на две по-малки партии.

След като Народното събрание утвърди назначението й, тя показа нов бюджетен проект за страната, само че една от партиите отдръпна поддръжката си и тя подаде оставка единствено седем часа и половина откакто получи поста.

Няколко дни по-късно бюджетът беше още веднъж на масата, променен и утвърден, а Андерсон още веднъж беше определена за министър-председател на Швеция, роля, която тя изпълняваше, до момента в който не беше заменена през октомври 2022 година след общите избори.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР