Британският премиер Борис Джонсън събира своята Консервативна партия в неделя,

...
Британският премиер Борис Джонсън събира своята Консервативна партия в неделя,
Коментари Харесай

Борис Джонсън събира Консервативната партия в битка за Brexit

Британският министър председател Борис Джонсън събира своята Консервативна партия в неделя, в Манчестър, на конференция, която би могла да бъде последната й такава преди избори, оповестява Агенция Франс Прес. Доминираща тематика на събранието ще бъде Brexit.
Въпреки редица парламентарни неуспехи и провалянето във Върховния съд, Джонсън упорства, че ще изведе Англия от Европейския съюз, със или без договорка, на 31 октомври.
Позицията му го изправи в несъгласие с Камарата на общините, която одобри закон, блокиращ излизането от Европейски Съюз " без договорка ", и загуби редица от своите депутати.
Но това намира отклик у доста про-Brexit последователи и по-специално измежду членове на Консервативната партия, които го избраха през юли, и се чака да го приветстват като воин.
Конференцията „ ще бъде протест за Борис Джонсън и протест за Brexit, предвижда Тим Бейл, професор по политика в университета „ Куин Мери “ в Лондон.
Четиридневната среща в Манчестър, северозападна Англия, обаче рискува да бъде прекратена от работата на Народното събрание в Лондон.
Депутатите бяха гневни от решението на Джонсън да приключи работата на Народното събрание за пет седмици при започване на септември - ход, който Върховният съд анулира във вторник.
Опозиционните партии заплашват с към момента неуточнени маневри, които могат да принудят министрите да се свърнат назад в Народното събрание през идващите дни.
Но това, което провокира неразбиране измежду депутатите е, че Джонсън ще изнесе заключителната си тирада, както е планувано в сряда, когато той би трябвало да дава отговор на въпроси в Камарата на общините.
Джонсън имаше бурни два месеца на работа, като претърпя седем поредни провали в Камарата на общините - в процеса загуби болшинството си.
Той изгони 21 консервативни депутати, когато поддържаха закон, който изисква той да забави Brexit, в случай че не успее да реализира договорка с Европейски Съюз доникъде на октомври.
Джонсън спря работата на Народното събрание, само че Върховният съд реши това за нелегално. И когато той прикани за избори преди деня за Brexit, депутатите го блокираха.
И още едно главоболие за него – следовател от полицията изследва дали би трябвало Джонсън да бъде разследван за връзките си с американска бизнесдама, до момента в който бе кмет на Лондон.
Но Джонсън отговори с предизвикателство против решението на съда и концентрира вниманието си върху депутатите, като ги упрекна в „ подчинение “ пред Европейски Съюз и в опит да подкопаят вота от референдума през 2016 година за овакантяване на съюза.
Неговата изразителност притегли обвинявания в разпалване на разделянето, само че наподобява, че печели про-Brexit гласоподавателите.
Консерваторите имаха ясна преднина пред главната опозиционна лейбъристка партия, откогато Джонсън я пое.
Проучване на YouGov тази седмица ги сложи с 11 точки по-напред, до момента в който анкета на Opinium в неделя регистрира тази преднина на 12 точки.
" Това, което той се пробва да направи, е да усили оптимално поддръжката измежду гласоподавателите на листата ", съобщи Крис Къртис, управител на политическите проучвания в YouGov, пред Агенция Франс Прес.
Броят на анкетите има значение, защото при парламент в задънена улица, множеството коментатори чакат избори през идващите няколко месеца.
Но Джонсън би трябвало да преодолее основно затруднение преди този момент.
Законът, признат от депутатите, значи, че той може да реализира Brexit единствено на 31 октомври, в случай че реализира съглашение посредством среща на върха на Европейски Съюз на 17 октомври.
Но малко на брой в Брюксел са оптимисти и последният кръг от договаряния завърши в петък без пробив.
Константин Фрейзър, анализатор по европейската политика в капиталовата работа TS Lombard, съобщи, че екипът на Джонсън изчерпва опциите си.
" Те изгубиха доверието в тях за овакантяване на Европейски Съюз на 31 октомври и е доста мъчно да се допусна по какъв начин биха могли да реализират това ", сподели той пред Агенция Франс Прес.
„ Значи техният отговор ще бъде да излязат на битка, да наблегнат на реториката и на борбата. “
Не всички консерватори са вплетени от метода на Джонсън, само че доста умерени ще избегнат конференцията, написа БГНЕС.
Бившият финансов министър Филип Хамънд, който бе изключен от редиците на консерваторите поради закона за Brexit, предизвести, че неговата партия се е трансформирала в един от " идеологическите пуритани, които не търпят инакомислещи ".
Повечето депутати се притесняват, че напускането на Европейски Съюз без договорка ще бъде стопански пагубно, само че държавното управление упорства, че е засилило подготовката за сходен сюжет.
Джош Харди, заместник-шеф на авторитетната лобистка група Си-би-ай, предизвести в неделя, че компаниите " не могат да бъдат предпазени от най-лошите резултати ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР