Британският паунд поскъпва за втора поредна седмица - най-продължителният му

...
Британският паунд поскъпва за втора поредна седмица - най-продължителният му
Коментари Харесай

Паундът възкръсна от пепелта

Британският паунд нараства за втора поредна седмица - най-продължителният му напредък за последните 5.5 години. А растежът му към еврото стартира да наподобява необратим. "Подгряват " го упованията за оптимистични резултати от ускорената имунизация на популацията на Острова. Ако се осъществен, те ще смъкват "предсрочно " въведените карантини и ограничавания за бизнеса и ще засилят стопанския напредък на Англия. Просто тъй като стопанската система на страната е извънредно подвластна от вътрешното ползване и от услугите, което значи, че ще завоюва доста повече в съпоставяне със международните си съперници след възобновяването на фирмената активност. Сериозен фактор са и парите, които се вливат на английската фондова борса, тъй като акциите на британските компании са измежду най-евтините бумаги на развитите пазари.

Според формалната статистика Лондон е сложил над 27 дози от имунизацията на всеки 100 души от популацията. С което изпреварва съществено едвам шестте ампули, предоставени от Европейския съюз. Този фактор оказа помощ за превръщането на паунда във "ваксинационна валута " и в най-печелившата парична единица към еврото измежду противниците му от Г-10.

Еврото е поевтиняло с към 4% към британските пари от началото на 2021-а.

А цената за обезпечаване против предстоящ спад на единната европейска валута през идващите три месеца посредством валутни варианти е близка до най-високите си нива за последната година - белег, че търговците се нареждат за по-нататъшно усилване на паунда.

Банките към този момент започнаха да трансформират прогнозите си за валутната двойка. "Бенк ъф Америка " ревизира упования курс на еврото към лирата стерлинг в края на годината от 94 на 88 пени. "Данске банк " пък планува 0.85 паунда за едно евро през второто полугодие на 2021-а.

Еврото падна до 85.41 пени на 24 февруари - най-слабата му стойност от година насам. Впоследствие единната европейска валута компенсира част от загубите и в следобедната търговия на 25 февруари се разменяше против 86.50 пени. Спрямо зелените пари паундът се котираше за 1.4170 щ. $.

Оттук нататък всичко ще зависи от способността на Брюксел да форсира процеса на имунизация на популацията си против COVID-19, настояват валутни анализатори. Защото главният мотор, който дава силата на паунда е растящата убеденост, че британската ваксина ще разреши на хората на Острова да възстановят бизнес интензивността си по-бързо, в сравнение с тези на Континента. Британската валута стартира да набира мощност при започване на годината, откакто Лондон съумя да избегне най-мрачния сюжет за обособяване от Европейски Съюз без договорка, а след това бе подкрепят и от топящите се упования, че "Бенк ъф Инглънд " ще вкара негативни лихвени проценти.

На фронта на имунизациите Брюксел поставя големи старания, с цел да компенсира забавянето на процеса по имунизация. Европейски Съюз има упоритости да имунизира 75% от пълнолетното си население до края на август - с два месеца по-рано от първичните прогнози, сочи разбор на лондонската компания за изследвания "Еърфинити ". Но пък еврото резервира силата си на пазара на по-дългосрочни варианти. А и паундът сега е най-скъп всред главните си търговски сътрудници от референдума за BREXIT през юни 2016-а, по данни на "Бенк ъф Инглънд ".

Валутни стратези от канадската "Торонто-Доминиън бенк " са обезпокоени от скоростта, с която пораства лирата стерлинг - растеж, който към този момент наподобява голословен. Поради което те избират да стоят настрана от еуфорията към английската валута.

Канадските банкери несъмнено имат учредения да са внимателни, тъй като към този момент няма безапелационни доказателства за стопански напредък на Острова. Безработицата в страната е скочила до 5.1% през последните три месеца на 2020-а, сочи формалната английска статистика. Това е най-високото й число от първото тримесечие на 2016-а насам, само че въпреки всичко е по-ниско от цената, която можеше да се чака без държавната скица за поддръжка на заетостта по време на пандемията. Тя е най-скъпата "противопандемична " стратегия на Обединеното кралство и ще доближи 70 милиарда паунда до 30 април, когато изтича срокът й на деяние.

"Бенк ъф Инглънд " предвижда скок на безработицата в страната до съвсем 8% в средата на 2021-а, след приключването на схемата. Очаква се обаче финансовият министър Риши Сунак да разгласи удължаването й най-малко за най-поразените от болестта браншове, когато направи публично изказване за бюджета - на 3 март.

Други данни на Националната статистическа работа на Англия демонстрират, че броят на чиновниците на трудов контракт в английски компании се е нараснал с 83 хиляди през януари - най-високият растеж за интервала от януари 2015-а.

Междувременно, оптимизмът към този момент се завръща и на Стария континент.

Доверието на семействата и на бизнеса в икономическата вероятност на еврозоната през февруари се е повишило до най-високата си стойност за последната година. Ръст бележат знаците за секторите и на производството, и на услугите. Но пък доверието в търговията на дребно и във финансовия отрасъл понижава.

И тук главният мотор на оптимизма е почналата всеобща имунизация на популацията на общността. А разликите в доверието към обособените браншове е разследване от нееднаквите провали на пандемията върху тях и върху обособените страни. Производствените предприятия, да вземем за пример, останаха в по-голямата си част отворени и съумяха да открият способи да се оправят с рецесията. Докато бизнесите,свързани с дребните услуги като заведения за хранене и магазини за нехранителни артикули са затворени с месеци.

Сред водещите европейски стопански системи растеж на оптимизма е регистриран в Германия, Франция и Италия, до момента в който в Испания и Нидерландия доминират песимистите.

Анализатори чакат, че Брутният вътрешен продукт на еврозоната ще се свие с 0.9% в интервала януари-март и по-късно ще нараства с повече от 2% през всяко от идващите две тримесечия.

В късния следобяд на 25 февруари еврото се разменяше против 1.2230 щ. $ - растеж с над два цента спрямо началото на седмицата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР