Британският ембриолог Йън Уилмут бе начело на изследователската група от

...
Британският ембриолог Йън Уилмут бе начело на изследователската група от
Коментари Харесай

Трагедия! Ученият, клонирал овцата Доли, се разболя от това, от което искаше да спаси света, когато извърши експеримента

Британският ембриолог Йън Уилмут бе отпред на изследователската група от Шотландия, която първа клонира живо създание и направи пробив в науката. Учените се надяваха с това да намерят способи за лекуване на доста болести - от диабет до Паркинсон.
Първото клонирано животно - Овцата Доли е родена през 1996 година. Нейното раждане потвърди, че профилираните кафези могат да бъдат употребявани за основаване на точна имитация на животното, от което са били взети. Благодарение на това доста учени започнаха да работят върху проучването на плурипотентни стволови кафези, които могат да бъдат трансформирани в кафези от всевъзможен тип. Това изобретение беше извънредно значимо освен за биологията, само че и за медицината.


Наскоро обаче стана известно, че 73-годишният професор Йън Уилмут е бил диагностициран с заболяването на Паркинсон. Сега лекуването на тази болест благодарение на стволови кафези, върху които той е работил през целия си живот, към момента се развива. Според него това може да отнеме десетилетия.
" От една страна, в този момент ще опозная тази болест от персонален опит. От друга страна, това ще повлияе на качеството на живота ми ", признава ученият.


Уилмут споделя, че към момента се надява за нова изследователска стратегия, включваща университети в Единбург и Дънди. Тя има за цел да облекчи заболяването на Паркинсон.

" За мен науката постоянно е била значима освен поради чистото знание, само че и заради опциите - в този случай, опцията да се победи заболяването ", споделя още той.

Какво съставлява заболяването на Паркинсон четете в най-полезния уебсайт Zdrave.to.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР