Британският адвокат Хауърд Морисън, който помага на британските власти в

...
Британският адвокат Хауърд Морисън, който помага на британските власти в
Коментари Харесай

Британски адвокат: Не е реалистично да се очаква съд за Путин

Британският юрист Хауърд Морисън , който оказва помощ на английските управляващи в следствието на военни закононарушения, осъществени по време на войната в Украйна, счита, че е малко евентуално съветският президент Владимир Путин да бъде изправен пред съд. Морисън съобщи това в изявление за телевизия BBC.

На въпрос на водещия дали Путин може да бъде упрекнат във военни закононарушения, юристът отговори: " Мисля, че е нереалистично да се чака това. Това е справедливият отговор . "

Морисън, арбитър в Международния углавен съд и Международния углавен арбитражен съд за някогашна Югославия, е назначен и като самостоятелен консултант на Генералната прокуратура на Украйна.
 Киев оповестява за 20 000 хипотетични военни закононарушения
Киев оповестява за 20 000 хипотетични военни закононарушения

Показания на очевидци ще бъдат изпратени на интернационалните органи

Още при започване на март месец Международният углавен съд стартира следствие на възможни закононарушения в Украйна. Редица европейски страни изпратиха специалисти в страната, с цел да подкрепят следствието. Международният углавен съд не издава задочни присъди, написа BBC.

" Путин може да бъде съден задочно според украинското наказателно право. Това не е най-хубавият вид, само че е по-добре от нищо ", прибавя Морисън.

Морисън изяснява, че за правосъден развой би трябвало да има доказателства, които да могат да бъдат употребявани в съда, че (или не прави нещо), което е военно закононарушение, или е на равнището на неговите подчинени, или е просто инцидентни дейности, осъществени от недисциплинирани бойци. "
 Amnesty International: Има безапелационни доказателства за военни закононарушения в Украйна
Amnesty International: Има безапелационни доказателства за военни закононарушения в Украйна

Според групата за отбрана на правата цивилни са били подложени на " безразсъдни стрелби и изтезания "

" Но съгласно интернационалното право е доста мощен инструмент ", споделя специалистът - И летвата за него е сложена много високо. Така че военните командири, които не постановат дисциплинираност , си основават доста проблеми в бъдеще. "

Морисън беше запитан и дали има доказателства, че украинските военни също са направили военни закононарушения. " ", е отговорът на Морисън, който прибавя, че основният прокурор на Украйна, Ирина Венедиктова знае доста добре за това. Имал и нейните уверения, че това ще бъде разследвано, в случай че има достоверни доказателства.
 Международните съдилища се заемат с Русия и Путин
Международните съдилища се заемат с Русия и Путин

Русия не признава юрисдикцията им

Също колеблив е Морисън и на въпрос вероятен ли е и ще има ли Путин имунитет.

" Не мисля, че в историята на военните спорове е имало и един случай, в който едната страна да е била изцяло почтена, а другата - отговорна за всичко. Всъщност всички военнослужещи, подложени на стрес, са способни да не извършват заповеди и да нарушават законите на войната. Това се следи по време на Втората международна война от страна на английската и американската войска, както и от страна на немската войска. . И методът, по който се проверява, и ограниченията, които се подхващат . "

Украйна и Русия не са страни по Римския статут, тъй че закононарушението съветска експанзия против Украйна. Съветът за сигурност на Организация на обединените нации би могъл да съобщи случая на Международния углавен съд, само че Русия има право на несъгласие и сходно предаване е нереалистично. По същата причина Съветът няма да може да употребява личните си пълномощия, с цел да сътвори специфичен арбитражен съд за Украйна - сходно на трибуналите за Югославия и Руанда, макар че за осъществяване на следствие на най-високо равнище на закононарушенията, осъществени след нахлуването на Русия в Украйна и търсене на отговорност от отговорните за нарушение на човешките права.
 Путин се забавлява, че Западът го вини за всички беди по света
Путин се забавлява, че Западът го вини за всички беди по света

Руският президент щял да си " поговори съществено " със западните страни

В края на март политици, учени, юристи и деятели за правата на индивида излязоха с петиция, в която приканват за основаването на специфичен арбитражен съд, който да накаже виновните за експанзията против Украйна. Вече са събрани съвсем 1,8 млн. подписа.

Подписалите петицията оферират да се сътвори правосъден орган, който да проверява и преследва отговорните за експанзията против Украйна, в допълнение към настоящото следствие на Международния углавен съд (МНС) за хипотетични военни закононарушения и закононарушения против човечеството в Украйна.

Целта на основаването на подобен съд по време на военни дейности е да се " изпрати мощно обръщение на Путин и неговите съучастници ", че той има намерение да ги държи персонално виновни, се споделя в описанието на петицията.
 И някогашният английски министър председател Джон Мейджър изиска арбитражен съд да съди Путин
И някогашният английски министър председател Джон Мейджър изиска арбитражен съд да съди Путин

140 души подписаха петиция за основаването му
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР