Британските власти следят отблизо действията на Русия в Латинска Америка

...
Британските власти следят отблизо действията на Русия в Латинска Америка
Коментари Харесай

Лондон обезпокоен от засилването на руското присъствие в Латинска Америка

Британските управляващи наблюдават от близко дейностите на Русия в Латинска Америка и са разтревожени от възходящото съветско наличие в района. Това съобщи във вторник заместник-министърът на защитата на Обединеното кралство Джеймс Хипи по време на тирада в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания във Вашингтон.

Отговаряйки на отдалечен въпрос на ТАСС за това по какъв начин Лондон възприема укрепването на връзките на Русия с Венецуела, Куба и Никарагуа, той означи, че политиката на Москва в Латинска Америка „ провокира сериозното безпокойствие “ на Запада.

„ Руското наличие в района е неоспоримо, става дума за премислена [политика] “, сподели Хипи.

В същото време той акцентира, че актуалната обстановка " съставлява особена опасност " за английските съдружници, на първо място за Съединените щати. Заместник-министърът на защитата добави, че наличието на съветски бази в Латинска Америка сега " не е нещо невероятно ", поради динамичността на протичащото се.

Освен това Хипи се спря настрана на дейностите на Русия в Северна Африка и Близкия изток.

„ Мисля, че се случва нещо по-ужасно. Ако погледнете наличието на Русия в Порт Судан, в сирийския Тартус и настойчивото предпочитание на Русия да има пристанище на северния бряг на Либия, тогава се появява триъгълник, всеки връх на който е ориентиран към Суецкия канал “, сподели той.

„ Това евентуално дава на Русия опция да разположи там корабни бази, както и да сътвори зони A2/AD [за въздържане на възможен зложелател посредством основаване на нараснала заплаха за разполагането или напредването на нейните сили в предпазена зона] на подстъпите към Суец ", съобщи изплашеният британец.

" Което може да носи опасности за световната верига за доставки “, продължи с гледната си точка заместник-министърът на защитата на кралството.

Хипито изрази и мнението, че частната военна компания (ЧВК) Вагнер, за която се твърди, че е обвързвана с съветските управляващи, е засилила съществено позициите си в Африка през последните години, в това число в Централноафриканската република (ЦАР) и Мали.

„ Твърди се, че [след поканата на чиновниците на Вагнер] в ЦАР обстановката със сигурността се е трансформирала фрапантно, където преди 90% от страната беше разбунтувана и единствено 10% беше следено от държавното управление, а в този момент е противоположното ", описа той.

" Мнозина биха спорили с тази версия на събитията, само че по този начин ги възприема Централноафриканската република. Това е, което Вагнер реализира “, сподели британецът.

Британският заместник-министър на защитата посочи, че сходна е обстановката и в Мали, където през май 2021 година беше осъществен боен прелом. Вагнер е в Мали от по-малко от три месеца.

" Всички приканиха Мали да не прави това [да не кани чиновници на PMC]. Самият аз ги предизвестих [властите на африканската република] в Бамако да не вършат това, споделих им, че по този метод се обвързват “, сподели той.

Според Хипи управляващите в Мали виждат Вагнер като отговор на провокациите за сигурността, защото ЧВК „ не задава въпроси по отношение на правата на индивида и демокрацията “.

В същото време той допуска, че експулсирането на френския дипломат от Мали е резултат от разширението на съветското въздействие в страната.

Руското посолство в Лондон неведнъж обръща внимание на обстоятелството, че през последните години английските политици и военни постоянно се базират на хипотетичната съветска опасност, с цел да оправдаят увеличението на бюджета за защита и разширението на военното наличие в други райони.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР