Британските фермери спешно се нуждаят от 90 хиляди сезонни работници

...
Британските фермери спешно се нуждаят от 90 хиляди сезонни работници
Коментари Харесай

Британски фермери подготвят чартърни полети за работници от България

Британските фермери незабавно се нуждаят от 90 хиляди сезонни служащи и някои от тях приготвят чартърни полети за тях, в това число от България, заяви лондонският седмичник " Обзървър ".

Предприемачите търсят помощ и повече изясненост от английското държавно управление, като предизвестяват, че реколтата ще изгние на полето и по магазините ще има дефицит на плодове и зеленчуци. Намесата на управляващите е нужна, защото при сегашната обсада и неопределеност, основани от реакциите на пандемията от ковид, частни начинания за служащи от Източна Европа мъчно биха съумели.

Десетките хиляди работни места би трябвало да се запълнят в идващите седмици. " Конкордия " (Concordia) - един от водещите снабдители, търси по какъв начин да докара към 10 хиляди души, половината от които да са от страни от Европейски Съюз. Другата половина може да пристигна от Русия, Украйна, Молдова, Беларус, Грузия и Барбадос, само че украинците удължиха блокадата до 23 април, а в понеделник руснаците изцяло затварят границите си в двете направления.

Стивън Морел, шефът на " Конкордия ", дава образец с чартър от България, тъй като тя останала една от дребното им очаквания. На селскостопанските служащи в страната е разрешено да излизат на работа, само че съвсем всички самолетни компании, пътуващи от България до Англия, са спрели, изяснява " Обзървър ".

" Говорим за чартърни полети, с които да докараме служащи. Час полет с 229 пасажери коства към 10 хиляди паунда, което е 45 хиляди паунда от София до Лондон или 250 евро на човек ", пресмята Морел. " Но в случай че вложа запасите си и гаранции [за под наем полет], би трябвало да съм сигурен, че самолетът ще излети. "

Според него проектът се разисква интензивно от английски сдружения на фермери и на компании за набиране на личен състав, само че им е нужна изясненост и от държавното управление. " Набирането на хора отвън Европейски Съюз спря, което ни оставя единствено с Литва, а тя затвори границите, Румъния, от която нямаме полети, и България, която е нашата дребна пътеводна светлина. "

Морел споделя, че ферми към този момент са затворили порти не толкоз поради ковид, а тъй като поради Брекзит нямат служащи. " Това ще ни довърши. Няма да има плодове и зеленчуци в магазините. След броени седмици стартира брането на аспержи, краставици, ягоди... от декември насам няма кой да прибира салатите. "

Ник Марстън, президент на British Summer Fruits, също споделя, че бизнесът навлиза в " невиждани времена ". Миналата година 98% от събирачите му на плодове са пристигнали отвън Обединеното кралство - голямата част от тях България и Румъния. Сега той се надява да притегли източноевропейци, които работят във Англия в хотелиерския и ресторантьорския бизнес, ударен тежко от рецесията.

Настроението на бизнесмените в страната - изключително тези с заведения за хранене, питейни заведения и кина - е тъмно, показва изследване на Конфедерацията на английската промишленост (CBI). В неделя тя заяви, че членовете ѝ са очаквали най-голямата рецесия от 2009 година насам още преди държавното управление да блокира страната предходната седмица.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР