Британски учени откриха, че обонянието изчезва, когато човек е зает

...
Британски учени откриха, че обонянието изчезва, когато човек е зает
Коментари Харесай

Обонянието изчезва, когато човек е зает или разсеян

Британски учени откриха, че обонянието изчезва , когато човек е ангажиран или заплеснат , заяви " Дейли мейл ". Това е първият случай, при който положението, наречено " непреднамерена обонятелна слепота ", е потвърдено посредством опит.

" Открихме, че хората по-рядко виждат миризмата, в случай че са съществено заети с някаква работа ", сподели Софи Форстър от Съсекския университет .

" На доста от нас се е случвало да работим в някаква стая и човек, който влиза извън, да каже, че вътре мирише на нещо, да вземем за пример на нечий обяд. Хората в стаята обаче не могат да усетят миризмата ".

По думите на доктор Форстър единствено 20 минути са нужни на мозъка, с цел да не може повече да усеща миризмата. Феноменът е прочут като обонятелно привикване.

" Нашето проучване може да има редица приложения . Например, то демонстрира, че в случай че сте заети с някаква работа, може да сте по-малко изкушени от миризми на храна . Или пък, в случай че не желаете Ваш другар да разбере, че му печете торта за рождения ден в прилежащата стая, може да го разсеете с редене на пъзел за 20 минути ", изясни доктор Софи Форстър. -->

Учените упълномощили на участниците в изследването задача , изискваща централизация , след това ги помолили да потърсят в стаята предмет със мощна миризма на кафе. След като напуснали помещението, участниците били помолени да го опишат и да отговорят на въпроси, с които да бъде несъмнено дали са усетили миризмата. Резултатите посочили, че 42,5 % от участниците, чието внимание било погълнато от работата, не усетили миризмата. След като се върнали в стаята, те били сюрпризирани от мощния мирис на кафе, който по-рано не били усетили.
 офис ThinkStock/Getty Images
Изследването демонстрира още, че 65% от участниците не са могли да усетят миризмата на кафе в стаята, в която се намират, тъй като са привикнали с нея по време на работата. Проучването проправя път за проучване на това по какъв начин хората реагират на миризмите, сигнализиращи заплаха, като да вземем за пример пушек и газ.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР