Британски съд призна избора на веганство по етични съображения за

...
Британски съд призна избора на веганство по етични съображения за
Коментари Харесай

Британски съд призна веганството за философско убеждение

Британски съд призна избора на веганство по етични съображения за " философско разбиране " , което предстои на антидискриминационното законодателство в страната, заяви Ройтерс.

Съд в Норич се произнесе във връзка на тъжба на зоолога веган Жорди Касамитяна , който твърди, че е уволнен от неправителствената организация " Лига против жестоките спортове " след спор за вложенията на пенсионния фонд във компании, които вършат проби върху животни. " Лига против жестоките спортове " пък твърди, че 55-годишният Касамитяна е уволнен поради съществени пропуски в работата си.

Съдията по това първо по рода си дело разгласи, че етичното веганство - метод на живот, който заобикаля да се наврежда на животните по какъвто и да било метод, е предпазено от закона против дискриминирането от 2010 година Съдът занапред ще преглежда дали уволнението на Касамитяна е било правомерно.

" Решението на съда дава на веганите по-ясни права, като да вземем за пример им обезпечава достъп до подобаваща храна на служебни събития ", сподели Меган Кембъл , учител по право в университета на Бирмингам. " То дава опция и на други убеждения да получат предпазен статут ", разясни тя и даде образец с деятелите против климатичните промени.

Работниците и работодателите не трябва да вършат систематизирания и да постановат нови правила вследствие на това правосъдно решение, сподели Сара Чилтън, сътрудник в правна адвокатска фирма " Си Ем Мъри ". Според нея всеки случай би трябвало да бъде преценяван поотделно.-->

Веганите заобикалят всички храни с скотски генезис, в това число яйца и млечни артикули. Няма тъкмо определение за етичното веганство, само че почитателите му отхвърлят всяка форма на употреба на животни и отхвърлят да носят облекла от вълна или кожа, както и да употребяват артикули, тествани върху животни. Убежденията на Касамитяна надвишават избора на храна и засягат всички сфери на потреблението , се показва в жалбата му. Той твърди, че се пробва да заобикаля събирания, на които се предлага невеганска храна, заобикаля да седи на кожени седалки и избира да върви пешком дълго , " с цел да избегне инцидентен конфликт с инсекти или птици, които биха се блъснали в рейса ", с който пътува.

Философските убеждения също като религията са предпазени от английския закон против дискриминирането. За да бъде прието " философско разбиране ", то би трябвало да е обвързвано със " значима част от човешкия живот " и да " заслужава почитание в демократично общество ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР