Британски експерти установиха, че оптималното работно време за психичното здраве

...
Британски експерти установиха, че оптималното работно време за психичното здраве
Коментари Харесай

Най-добрата работна седмица е 8-часовата

Британски специалисти откриха, че оптималното работно време за психологичното здраве е 8 часа седмично, заяви " Индипендънт ". При такава претовареност психологичните проблеми понижават с 30% спрямо неналичието на трудови правни отношения или гледането на деца.

Изследването е осъществено от социолози от университетите в Кеймбридж и Солфорд поради опасенията, че автоматизираните технологии могат да наложат всеобщо редуциране на работното време. Специалистите са употребявали данни за повече от 70 хиляди британци, събирани от 2009 до 2018 година, с цел да проучват по какъв начин смяната в работното време се отразява на психологичното здраве и задоволството от живота.

" Имаме насоки по какъв начин да дозираме всичко - от витамин С до продължителността на съня, с цел да се усещаме по-добре. Но за първи път се слага въпросът за платената работа ", посочи един от създателите на проучването доктор Брендън Бърчел от Кеймбридж. И добави: " Знаем, че безработицата постоянно е пагубна за благоденствието и се отразява зле освен на публичното състояние, само че и на самочувствието, потреблението на времето и възприятието за обща цел. Сега към този момент имаме концепция какъв брой платена работа е нужна, с цел да бъдат реализирани психосоциалните резултати - и тя изобщо не е доста. "

Развиването на изкуствения разсъдък и роботиката провокират доста опасения, че безработицата ще се усили. Според социолозите решението е да бъдат преосмислени сегашните правила за цялостно работно време и часовете да бъдат преразпределени по този начин, че всеки да се облагодетелства от заетостта, даже и това да значи доста по-кратък трудов ден.

Специалистите оферират и други варианти, като петдневни уикенди, да се работи единствено по два часа на ден или годишният отпуск да бъде повишен на няколко месеца. Данни психологичното здраве да се усъвършенства при повече часове работа седмично няма.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР