Британски експерти призоваха за нови, адекватни закони за биометричните технологии

...
Коментари Харесай

Биометричните технологии се нуждаят спешно от нови закони


Британски специалисти приканиха за нови, съответни закони за биометричните технологии (снимка: CC0 Public Domain)

Спешно са нужни нови закони за контролиране на боравенето с биометричните технологии, откри самостоятелен юридически обзор, управителен от специалисти във Англия. В момента разпоредбите в Англия и Уелс са фрагментирани, неразбираеми и не са в крайник с технологиите, заключават анализаторите.

Биометричните данни включват лицето, пръстовите отпечатъци, гласовете, ДНК профилите и други типове профили на база самостоятелните особености на човешкото тяло. Британският разбор отбелязва, че биометричните технологии, до неотдавна употребявани съвсем извънредно в полицията, в този момент се възприемат от възходящ брой частни и обществени организации, в това число работодатели, учебни заведения и магазини.

Как се употребяват биометричните технологии

В обособен документ институтът „ Ada Lovelace “, упълномощил проверката, цитира редица образци за това по какъв начин се употребяват биометричните технологии:

Нуждата от по-добри закони

Необходими са по-добри закони, които да контролират използването на биометричните технологии и да вкарат доста по-голям надзор преди внедряването, се споделя в мнението на юристите.

Експертът Матю Райдър, написал главната критика, споделя: „ Настоящият юридически режим е фрагментиран, комплициран и не съумява да върви в крайник с софтуерния прогрес. Нуждаем се незабавно от нова, амбициозна законодателна рамка, характерна за биометричните данни. Не би трябвало да разрешаваме потреблението на биометрични данни да се множи при съществуването на несъответстващи закони и незадоволително контролиране “.

Предложения за промени

В резултат на своя разбор институтът в този момент приканва за промени, в това число:

Специална уговорка

Препоръката има специфична уговорка за използване на технологии за лицево различаване онлайн (LFR) – където система от камери съпоставя лицата на явяващите се със лист за наблюдаване. Подобни системи се употребяват най-много от някои полицейски служби. В прегледа, изработен от института, се споделя, че е нужен „ законово обвързващ полицейски кодекс, уреждащ потреблението на LFR, и че „ всякаква друга приложимост в публичното пространство би трябвало да бъде прекратена, до момента в който не се сътвори такава, която обгръща частния бранш “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР