Британски биолози установиха, че независимо какъв и изборът на жената

...
Британски биолози установиха, че независимо какъв и изборът на жената
Коментари Харесай

Човешката яйцеклетка е капризна, избира си сперматозоид

Британски биолози откриха, че без значение какъв и изборът на дамата на сватбен сътрудник, нейната яйцеклетка на процедура взема решение дали той ще стане татко на децата ѝ.
Просто, тъй като яйцеклетките демонстрират темперамент и „ редактират “ всеки избор. Те вземат решение кой сперматозоид да позволен за оплождането.

Проблемът е в това, че сперматозоидите реагират друго в течната среда към яйцеклетката. Едни целенасочено вървят към нея, други „ се разсейват “, откри екип под управлението на Даниел Брайсън от университета Манчестър. Проучването е оповестено в влиятелното списание Proceedings of the Royal Society.

Според учените яйцеклетките изборно притеглят към себе си сперматозоидите и това изобщо не зависи от желанието на дамата. Засега няма теоретичен отговор кой механизъм дава отговор за тази избирателност, и по какъв начин тя се отразява в последна сметка на жизнеспособността на бъдещото дете.

При животните изборът на сътрудник за чифтосване не се дефинира единствено от ухажването. И даже самецът да успее да се чифтоса със самката, бременност може и да не настъпи.

Механизмите на този „ прикрит “ избор са доста: може женската да изхвърли част от семенната течност от половите си пътища, може да ограничи нейната пъргавина, даже може да ограничи преживяемостта на ембриона в матката си. Повечето от тези механизми при млекопитаещите към този момент са изяснени, само че не и при индивида.

Няма обаче причина да се има вяра, че при хората няма сходни механизми на „ прикрит “ асортимент. Дори има съмнения, че точно те дават отговор за неравното систематизиране на двата пола в популацията – знае се, че доста по-често се раждат момчета, в сравнение с девойки.

Известно е, че човешката яйцеклетка може да направлява придвижването на сперматозоидите към себе си.

Целта на изследването на екипа била да ревизира дали тя е способна да селектира най-подходящите за нея сперматозоиди. Учените получили мостри на сперма и фоликуларна течност ( тя обгръща яйцеклетката и се съхранява известно време след овулацията). Така открили, че какъв брой повече са сперматозоидите, толкоз течността е по-привлекателна за тях.

В различен опит сложили сперматозоидите пред избор – с цел да ревизират дали фоликуларна течност на „ партньорката “ или на непозната жена е по-привлекателна за тях. Така открили, че постоянно те избират едната. И не е наложително това да е на партньорката.

Освен това и скоростта на сперматозоидите в това съревнование не се разграничава според от задачата, към която са се устремили. Това, съгласно учените е доказателство, че придвижването на сперматозоидите зависи от капризите на яйцеклетката, а не от фактори на средата, като да вземем за пример нейната компактност.

Какъв механизъм за дискриминация на сперматозоидите употребява яйцеклетката, към този момент остава мистерия. Учените позволяват, че тя може да се дължи на генетична съгласуемост, само че тази доктрина е много противоречива.

Източник: Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР