Британската парична единица вече има много повече общи черти с

...
Британската парична единица вече има много повече общи черти с
Коментари Харесай

Паундът заприлича на развиваща се валута

Британската парична единица към този момент има доста повече общи черти с колумбийското песо и с полската злота, в сравнение с може да си показа човек. Основен принос за този резултат имат договарянията за BREXIT. Те предизвикаха внезапни обрати във валутния курс на паунда към щатския $, които приближиха флуктуациите на британските пари до тези на валутите на разрастващите се пазари.

Обменният курс на английската лира към американския $ е осми по размаха на съмненията през последните 12 месеца измежду главните разрастващи се стопанства. Със своето 9-процентно отклоняване към зелените пари той изпреварва всичките си съперници от развития свят и се подрежда до полската злота и до колумбийското песо. Единствената друга валута на развита стопанска система от челната десетка по величина на отклоненията на котировките е новозеландският $. Цените му претърпяха съществени земетресения поради опасенията на вложителите за стабилността на стопанството на страната след непредвидената победа на лейбъристите на изборите през октомври.

На първите пет места по обсег на отклоненията на валутните курсове към щатския $ се подреждат южноафриканският ранд (почти 16%), бразилският реал (грубо 14%), турската лира (13%), съветската рубла и мексиканското песо (с по 12% всяка).

За разлика от английския паунд, търговията в евро, в канадски долари и в швейцарски франкове е била доста по-спокойна през последните 12 месеца, с осъществена степен на съмненията на курсовете им към зелените пари, надлежно от 7.5, 7.4 и 7.1 %.

Все отново английските вложители могат да си отдъхнат, тъй като на процедура паундът надали ще понесе толкоз тежки удари от смяната на доверието в икономическата вероятност на световното стопанство, колкото паричните единици на разрастващите се пазари. Защото корелацията на британската лира с показателя на валутните курсове на разрастващите се стопанства, скочила внезапно след вота за BREXIT, е паднала през последните 12 месеца. С други думи, паундът може да има високи съмнения, само че най-малко върви по личен път.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР