Британската компания Metalysis сключи договор с Европейската космическа агенция за

...
Британската компания Metalysis сключи договор с Европейската космическа агенция за
Коментари Харесай

Скоро ще произвеждаме кислород на Луната?

Британската компания Metalysis подписа контракт с Европейската галактическа организация за създаването на технология, която извлича О2 от лунните скали и ги трансформира в строителен материал, предава Dezeen.

Процесът, който включва редуцирането на металните оксиди, които се срещат по повърхността на Луната, с цел да се образува чист О2, метал и сплави, би могъл да даде на астронавтите нов метод за генерирането на О2 и материали, които да бъдат употребявани за строителство непосредствено на земния сателит.

Процесът, наименуван The Metalysis FFC Process for Extra-Terrestrial Oxygen Production from ISRU, се финансира от Европейската галактическа организация и е част от Стратегията за галактически запаси.

Metalysis базира своята концепция (FFC) на технология, основана в началото през 1997-а от Дерек Фрей, Том Фартинг и Джордж Чен от Кеймбриджския университет. Името ѝ е формирано точно от техните букви.

FFC се е потвърдила като техника за произвеждане на метали, работеща на индустриално равнище. Скорошни изследвания пък демонстрираха, че би могла да бъде приложена и върху лунния реголит – рохкавият корав материал, покриващ повърхността на Луната.

" Процесът е създаден със система в лабораторията за производството на метали от техните руди ", сподели Марк Саймс, старши учител по химия в Университета в Глазгоу. " Лунните скали се слагат в устройство, през което минава електрически ток и генерира О2 и железни сплави ", добави той, обяснявайки, че този развой към момента е в ранен стадий.

Специалистът съобщи, че се надява работата " да даде опция на хората да организират научни проучвания на Луната ".

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР