Брифинг на ГЕРБНамеса на БЕХ или въвеждане на акциз при

...
Брифинг на ГЕРБНамеса на БЕХ или въвеждане на акциз при
Коментари Харесай

ГЕРБ предлага два варианта за нормализиране цените на горивата

Брифинг на ГЕРБ

Намеса на БЕХ или въвеждане на данък при вноса, а след това – отплата за всеки,  предложи Делян Добрев

ГЕРБ излизат с два разновидността, които съгласно тях ще възстановяват цените на горивата. Първият е с интервенция на БЕХ, а вторият – с данък. Бившият енергиен министър Делян Добрев уточни схемата, която ощетява българите и изкривява конкурентността на пазара у нас.

„ ЛИТАСКО купува съветските барели и ги дава за преправка в Нефтохим Бургас. Това е „ Лукойл “. След това „ Лукойл “ отново ги връща на ЛИТАСКО и ЛИТАСКО продава на бензиностанциите по 3,50 лева „ Лукойл – Нефотхим “ взима 10-15 ст. с цел да преработи тези горива “, обрисува той схемата.

„ Ние предлагаме БЕХ да конкурира ЛИТАСКО – страната да купува от съветските барели, ще си заплаща тия 10-20 ст. на „ Нефтохим “, а БЕХ ще получи горивата. Така цената на тези горива ще бъде 2,50″, е първият вид, препоръчан от ГЕРБ.

Добрев уточни, че вторият вид схемата на ЛИТАСКО да остане, само че страната може да се намеси още при вноса на горивото. „ Да постави данък, който да е лев на литър.  Държавата прибира този данък с държавния бюджет и от него компенсираме 1 лева на литър за всеки – служебна кола, транспортна компания, превозвачи, тирове, всички да получават лев на литър “, настоя ексминистърът. Според него това ще възстановява цените.

3,5 мрд. ще останат в хората и бизнеса в България при първия вид, при втория българите ще ги платят, само че те ще им бъдат върнати, пресметна Добрев. Той уточни, че страната има „ златна акция “ в „ Лукойл “ и мнението й би трябвало да бъде регистрирано.

„ Въведохме ограничения и контролни измервателни уреди по бензиностанциите. Тези ограничения бяха анулирани от държавното управление „ Орешарски “. Пак държавното управление на Бойко Борисов, второто, бе това, което вкара измервателни уреди за стягане на контрола. В тази връзка „ Лукойл “ е била подложена в годините на систематичен надзор, както от страна на Национална агенция за приходите, по този начин и от „ Агенция Митници “, а и от други органи като Комисия за защита на конкуренцията. Това е и повода цената на горивата, при по-висока цена на петрола на международните пазари, тя да се задържи на ниски равнища в България “. това изясни първоначално Десислава Трифонова от ГЕРБ.

Бойко Борисов още веднъж настоя за диверсификация на бранша и се възмути от медиаторите. „ Нека нашата рафинерия да работи, дано работят компаниите. Имаме дерогация. Защо България не се възползва от това, а единствено частниците се възползват. Вече трети ден ги запитвам посредством вас къде да отидем да подпишем проектозакона за 100% диверсификация от „ Газпром “. Да подпишем същото и за „ Лукойл “, настоя някогашният министър председател.

Той прикани държавното управление да откри положителни юристи за арбитража с „ Газпром “. „ Да не стане да платим два пъти. За дълготраен контракт не може да се приказва. Рискът да се одобряват тези договаряния като опция да влязат в арбитража и да ни осъдят, е огромен. Внимавайте “, предизвести някогашният министър председател. И ги посъветва да поканят хора от Европейския съвет за договарянията. И това като счупят, не знам по какъв начин идващ държавно управление ще се оправи с толкоз вреди, бели и безпорядък, настоя Борисов.

 

 

Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР