Бриджтаун. Следващата седмица бившата британска колония Барбадос ще се откаже

...
Бриджтаун. Следващата седмица бившата британска колония Барбадос ще се откаже
Коментари Харесай

Reuters: Роди се нова република: Барбадос окончателно скъса с британката корона

Бриджтаун. Следващата седмица някогашната английска колония Барбадос ще се откаже от кралица Елизабет като държавен глава, скъсвайки последните си останали имперски връзки с Англия съвсем 400 години откогато първият британски транспортен съд идва на карибския остров, оповестява Reuters .

Барбадос показва отстраняването на Елизабет II, която е кралица на Барбадос и 15 други територии, в това число Обединеното кралство, Австралия, Канада и Ямайка, като знак на самонадеяност и метод най-сетне да скъса с демоните от колониалната си история.

„ Това е краят на историята за колониалната употреба на мозъка и тялото “, сподели професор сър Хилари Бекълс, историк от Барбадос. Той сподели, че това е исторически миг за Барбадос, Карибите и всички постколониални общества.

„ Хората на този остров се борят освен за независимост и правдивост, само че и с цел да се освободят от тиранията на имперската и колониалната власт “, сподели Бекълс, заместник-канцлер на Университета на Западните Индии.

Раждането на републиката, 55 години от деня, в който Барбадос афишира самостоятелност, най-сетне скъсва съвсем всички колониални връзки, които държат дребния остров в Малките Антили привързан с Англия, откогато британски транспортен съд я завоюва в името на крал Джеймс I през 1625 година

Това може също да е предвестител на по-широк опит на други някогашни колонии да пресечен връзките си с английската монархия, подготвяйки се за края на съвсем 70-годишното ръководство на Елизабет и бъдещото възкачване на трона на Чарлз, който ще участва на тържествата във връзка оповестяването на републиката в Бриджтаун.

Ходът на Барбадос е първият път, в който територия на английската корона отстранява кралицата като държавен глава от близо 30 години: Мавриций, остров в Индийския океан, се прогласи за република, само че остана в Британската общественост, асоциация на най-вече някогашни английски колонии, която е дом до 2,5 милиарда души.

Бъкингамският замък споделя, че решението е на жителите на Барбадос.

Първоначално обитаем от талази от мигранти от Саладоид-Баранкоид и Калинаго, островът се обезлюдява поради нападения на испанците. Барбадос не е обитаем, когато англичаните дойдат за първи път.

Първоначално англичаните употребяват бели английски наети прислужници да обработват плантациите от тютюн, памук, индиго и захар, само че Барбадос единствено за няколко десетилетия ще се трансформира в първото в действителност печелившо робовладелско общество на Англия.

Барбадос приема 600 000 поробени африканци сред 1627 и 1833 година, които са изпратени да работят в захарните плантации, печелейки положение за британските притежатели.

„ Барбадос под британски колониални правила се трансформира в лаборатория за плантационни общества в Карибите “, споделя Ричард Дрейтън, професор по имперска и международна история в Кингс Колидж, Лондон, който е живял в Барбадос като дете.

„ Той се трансформира в лаборатория за робското общество, което по-късно се изнася в Ямайка, Каролина и Джорджия “.

Повече от 10 милиона африканци са били хванати и продадени в атлантическата търговия с плебеи от европейските народи сред XIV и XIX век. Тези, които оцелеят в постоянно бруталното пътешестване, в последна сметка се трудят на плантациите.

Независимо че на робите е подарена цялостна независимост през 1838 година, притежателите на плантациите резервират забележителна икономическа и политическа мощност през XX век. Островът получава цялостна самостоятелност през 1966 година

Принц Чарлз, 73-годишният правоприемник на английския престол, ще пътува до Барбадос за церемониите, отбелязващи отстраняването на 95-годишната му майка като държавен глава.

Барбадос ще остане република в границите на Британската общественост, група от 54 страни в Африка, Азия, Америка, Европа и Тихия океан, която постоянно е била приоритет за Елизабет, която я оглавява.

Въпреки че името му ще остане просто Барбадос, отстраняването на кралицата може да посее семената на републиканизма по-нататък в Карибите, съгласно Дрейтън.

„ Това ще има последици изключително в англоезичната част на Карибския басейн “, сподели Дрейтън, който уточни, че се приказва за република както в Ямайка, по този начин и в Сейнт Винсент и Гренадини.

„ Кралицата е имала големи персонални връзки с доста от тези страни и е посочила личната си отдаденост към визията за Британската общественост, която е наследила от оня имперски миг от 1940-те и 1950-те, тъй че мисля, че след гибелта на кралицата някои от тези въпроси биха станали по-спешни тук-там като Канада и Австралия “.

Кралицата е направила доста визити на Барбадос и съгласно Бъкингамския замък е имала „ неповторима връзка с този, най-източния от карибските острови “.

Република Барбадос ще бъде оповестена на гала, която стартира късно вечерта в понеделник, 29 ноември на площада на националните герои в Бриджтаун.

„ Дойде моментът да оставим изцяло колониалното минало зад тила си “, сподели министър председателят Миа Мотли в тирада през 2020 година, готова за генерал-губернатора Сандра Мейсън, която ще размени Елизабет като държавен глава на Барбадос, откакто бъде определена за президент.

„ Това е най-хубавото изказване за убеденост в това кои сме и какво сме способни да реализираме “, съобщи тя.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР