Брезен се прочу с площадката си за фитнес, изградена с

...
Брезен се прочу с площадката си за фитнес, изградена с
Коментари Харесай

В село Брезен няма живот. Но има фитнес.


Брезен се прочу с площадката си за фитнес, построена с европари, която никой не употребява. През 2021 селото ще се снабди и с нова водопроводна мрежа. Пак финансирана от положителната великодушна Европа.

Село Брезен

До село Брезен, запокитено сред планинските хълмове и потопено в зеленина, се стига по забележително добър асфалт. А потискащата тишина стартира още от входната табела. Няма никакви признаци на живот, никой не минава по уличките, следобяд кметството е заключено, а даже и то е прикрито зад буйни розови шубраци и единствено по знамената човек може да се ориентира къде е. Накъдето и да огледа човек - все здания, потънали в съсипия. Да откриеш жив човек наподобява невероятно, а да звъниш на мобилен телефон е безсмислено - тук обсег няма. Внезапно изникнал от нищото мъж ни насочва към кметската къща в самия завършек на селото и хуква с жена си да прибира кравите от пътя.

Умира ли Брезен?

Не, диша още в мъка, споделя селският кмет с четири мандата Мюмюн Юсеин, който си почива вкъщи след присъединяване в изтощителен избирателен протест в друго село. Той е някогашният фелдшер на региона. Не крие тъгата си от обстоятелството, че селото бързо се обезлюдява, че в него няма нито едно дете. " Постоянните поданици в селото са не повече от 130 души, само че в изборния лист, окачен на вратата на кметството, попадат 306 имена. Хората ги няма - пръснати са из Европа, множеството в Германия. Но и в Америка има цели фамилии, има и много изселници в Турция, които от март до октомври са си в България и си стягат къщите ", изяснява кметът. Гурбетчиите са най-вече строители и когато през зимата работата по обектите замре, те се прибират вкъщи. " И в България се строи доста, само че парите са малко, а и постоянно работодателите мамят мъжете, не им заплащат и те по тази причина бягат на Запад ", добавя Юсеин.

Кметът на село Брезен Мюмюн Юсеин

Казва, че работа на село за никого няма, дребното дейни пенсионери се занимават с отглеждане на животни. Един човек работи в кметството по програмата за краткотрайната претовареност, само че и неговият контракт завършва през август. Има обаче библиотекарка на щат, която би трябвало да си е на работното място, а е неоткриваема. Читалището и кметството си поделят обща постройка, а тя е заключена. След затварянето на учебното заведение деятелен човек разкрил шивашки завод, мъчил се към 2 години с 5-6 шивачки и се отказал - невероятно било да откри младежи и да разшири производството.

В началото беше фитнесът

Училището в село Брезен е закрито още през 2002. Младите хора са не повече от двама-трима, към 30-годишни, гледат животни и по през целия ден препускат по ливадите след тях, изяснява Юсеин. Но пък в двора на смълчаното тогавашно учебно заведение са инсталирани фитнес уреди. На тревясалата площадка са налични два, третият е бил отвеян с неговото единодушие в друго нуждаещо се село. И това е първият европейски план, осъществен в Брезен, въздъхва кметът. Само дето уредите ръждясват, тъй като няма кой да ги употребява. До тях няма пътека. За да стигне човек до фитнес площадката, би трябвало да откачи панел от ръждивата ограда и да скочи надолу в бурените. Екзотичното оборудване е част от огромния план на община Ардино за " осъвременяване на спортната инфраструктура посредством създаване и ремонт на спортни обекти, доставка и монтаж на спортни уреди ". Общата му стойност е 4 738 530 лв. и обгръща 19 села, сочи информация от документите. В него са включени построяването на мултифункционални стадиони в шест села, главен ремонт и пристройка на спортна зала в Ардино, създаване на състезателен център и ремонт на стадиона в огромното село Бял извор и така нататък А масите за тенис навън и фитнес уредите се появяват в съвсем всяко село на територията на планинската община.

Фитнес уредите, които никой не употребява

Амбициите на Ардино за основаване на спортни привички измежду популацията, туристите и хората с увреждания не са от през вчерашния ден. В края на юли 2013 е подписан договорът за осъвременяване на спортната инфраструктура посредством създаване и ремонт на обектите, доставка и монтаж на уреди. Проектът е утвърден по размер 321 " Основни услуги за популацията и стопанската система в селските региони " от Програмата за развиване на селските региони 2007-2013. На церемонията по подписването на контракта специфичен посетител бе и трикратният олимпийски първенец по повдигане на тежести Наим Сюлейманоглу, бежанец в Турция и към този момент мъртвец.

Битката за водата

Това, че до фитнес уредите няма пътека, се оказва дребна неволя спрямо другите грижи на хората. Канализация за отпадни води в село Брезен към момента няма, септичните ями са неизменен детайл за къщите. До наскоро и водоснабдяването е било проблем. Мъката завършила в първия мандат на кмета, тогава всяка къща получила водомер, а хората в селото почнали доста съществено да пестят водата. Защото за тях тя била течно богатство, което не трябва да се разхищава, а и цената ѝ била висока.

Сега следва замяна на водопроводната мрежа в общо три села, включително и в Брезен, планът е финансиран от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони. Общата му стойност е малко над 4, 6 млн. лв., новите тръби би трябвало да са факт до края на юни 2021, оповестява табелата пред постройката на кметството.

Разруха

Дали водата и европейските пари по плановете ще върнат младежите в селото? Мюмюн Юсеин е песимистичен. " Едва ли, те устроиха живота си в уредени страни, получават пари, каквито в България в никакъв случай няма да вземат. Децата им учат в положителни учебни заведения и университети и към този момент са същински европейци ", споделя кметът.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР