Brexit забави призивите за напускания на ЕС от различни държави,

...
Brexit забави призивите за напускания на ЕС от различни държави,
Коментари Харесай

След Brexit ЕС обещава промяна. Ще я постигне ли?

Brexit забави апелите за напускания на Европейски Съюз от разнообразни страни, само че блокът към момента се сблъсква със структурни проблеми.
През септември 2016 година водачите на Европейския съюз се събраха за първи път от 43 години без английския министър председател на среща на върха. Целта беше ясна: да се изготви пътна карта, която да избегне повторението на Brexit, и да помогне на проекта на блока за живот след преустановяване на английското участие.
Декларацията от Братислава и Пътната карта ангажират останалите 27 държави-членки на Европейски Съюз да реформират несъвършения си съюз. Две години и половина по-късно Европейски Съюз съумя да спре други страни да се причислят към британците, с цел да се насочат към изхода. Политическият безпорядък, провокиран от Brexit, спомага за понижаване апелите за други напускания.
Докато Brexit все още следва да се случи, водачите се събраха на неофициална среща на върха в Сибиу, Румъния, с цел да бъде избран пътят за бъдещето на блока. " Политико " направи оценка дали Европейски Съюз е извършил задачите си за възстановяване на блока.
Общуване с жителите
Лидерите дадоха обещание: " Ние би трябвало да подобрим комуникацията… Трябва да вкараме повече изясненост в нашите решения. Използвайте явен и почтен език. Съсредоточете се върху упованията на жителите, със мощна храброст, с цел да оспорите опростените решения на крайни или популистки политически сили. "
Оценка: Европейски Съюз се включи в огромна стратегия за съвещания с жители, окуражавана от френския президент Еманюел Макрон, и акция за над 30 млн. евро за поощряване на жителите да гласоподават. Лидерите на Европейски Съюз обаче се провалиха на фона на все по-голямата обезсърчителна поддръжка за " крайни или популистки политически сили ".
След срещата на върха в Братислава, Италия избра държавно управление, състоящо се от две популистки партии, до момента в който в Унгария Виктор Орбан се трансформира във все по-авторитарен, което докара до това, че участието на неговата партията Фидес беше замразено от Европейската национална партия - преобладаващото дясноцентристко политическо семейство. В лично изследване на Евробарометър на Европейски Съюз от април 33% от интервюираните обявиха, че първото възприятие, когато мислят за Европейски Съюз, е " подозрение ", до момента в който 28% споделят, че мислят за " вяра " и единствено 27% са споделили " доверие ".
Резултат: 5/10
Доверие в Европейски Съюз
Лидерите дадоха обещание: " Атрактивен Европейски Съюз, на който могат да се доверят и който да поддържат "
Оценка: Подкрепата за Европейски Съюз се усилва в целия континент. Сега повече жители виждат участието на страната си в Европейски Съюз като нещо положително, в сравнение с във всеки един миг през последните 25 години. През април Евробарометър - който изследва близо 28 000 души от всички страни-членки - заяви, че 68% декларират, че тяхната страна е " в последна сметка има изгода " от участието в Европейски Съюз. 10 % от интервюираните обявиха, че участието в Европейски Съюз е " неприятно нещо ".
През последните 6 месеца несъгласието с участието е намаляло в 20 страни. По-голямата част от европейците (51%) също по този начин декларират, че усещат " своя глас в Европейски Съюз ", наклонност, която се появи през 2018 година Преди Англия да гласоподава за овакантяване на Европейски Съюз през 2016 година, едвам 37% от европейците споделят, че гласът им е взет поради. Но това не значи, че равнищата на доверие са високи: Като цяло единствено 42% от европейците споделят, че имат доверие в Европейски Съюз, съгласно данни от изследването на Евробарометър от ноември.
Резултат: 7/10
Външна политика
Лидерите дадоха обещание: " Осигуряване на политически надзор върху развиването, с цел да изградите нашето общо бъдеще ".
Оценка: Вътрешно външната политика на Европейски Съюз е необятно осмисляна като неуместна и неефективна – резултат от това, че блокът постоянно търси и не съумява да реализира единогласие сред 28-те страни членки, с цел да предприеме решителни дейности по всеки въпрос. Войнствеността и общото неуважение на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп към трансатлантическите връзки извадиха Европейски Съюз от непоклатимост, въпреки и да се изправя пред нови провокации от Изтока, изключително от Русия и Китай.
Европейски Съюз работи неуморно, с цел да резервира нуклеарното съглашение с Иран след едностранното отдръпване на Тръмп, само че съглашението остава в заплаха. Относно съветската експанзия в Украйна глобите на Европейски Съюз се оказаха неефективни и мирният развой в Минск остава в застой. Европейски Съюз реализира прочут прогрес в работата с Китай, изключително във връзка с търговията в подтекста на митата на Тръмп.
Но по огромните международни проблеми като Сирия и Венецуела, Европейски Съюз просто не е авторитетен глас - макар устрема да бъде международната съвест за главните права. Процъфтяващите връзки на Европейски Съюз с Япония, в това число новото съглашение за свободна търговия, осъществено тази година, е прелестен миг.
Резултат: 5/10
Миграция
Лидерите дадоха обещание: " Никога да не разрешават връщане към неконтролираните потоци (от 2015 г.) и в допълнение да понижат броя на противозаконните мигранти. Осигуряване на цялостен надзор на външните граници и връщане към Шенген. Разширяване на консенсуса на Европейски Съюз по отношение на дълготрайната миграционна политика и използване на правилата на отговорност и взаимност. "
Оценка: Европейски Съюз е понижил броя на противозаконната миграция посредством серия от двустранни съглашения, предопределени да понижат контрабандата на хора и да върнат хората, които не дават отговор на изискванията за леговище по техните домове или в трети страни. Има непълен надзор на границите на Европейски Съюз, само че също по този начин и единствено частична взаимност с Италия, Гърция и Испания, водещите страни, които не престават да поемат по-голямата част от бремето за справяне с новопристигналите. Повече от всеки различен въпрос миграционните проблеми доведоха до увеличената поддръжка на националистическите и евроскептичните партии от целия континент.
Страните от Европейски Съюз не съумяха да реализират съглашение за промяна на Дъблинския правилник, който диктува, че страната, в която мигрантите идват в Европейски Съюз, би трябвало да поеме отговорност за тях, и няма симптом, че това ще бъде решено през 2019 година Холандците и други се оплакват, че вторичните придвижвания на мигранти в границите на Европейски Съюз към момента са доста високи. Що се отнася до Шенген, миграционната рецесия подтикна редица страни като Германия и Австрия да вкарат още веднъж гранични инспекции, които видимо са краткотрайни, само че не престават да се удължават. Евродепутати приканиха за по-строги ограничавания за вътрешния надзор в Шенген.
Пристигащите по маршрута през Централното Средиземноморие са намалели с 90%, което е триумф, само че либийската брегова защита връща имигрантите в Северна Африка, където има доказателства, че те постоянно са измъчвани.
План за приемни центрове в северноафрикански страни, по този начин наречените платформи за стигане до брега, с посредничеството на срещата на върха на Европейския съвет през март предходната година, по този начин и не се получи.
Резултат: 3/10
Отбрана и сигурност
Лидерите дадоха обещание: " (Да) създадат всичко належащо, с цел да поддържат държавите-членки в обезпечаването на вътрешна сигурност и битка с тероризма ". По-конкретно те дадоха обещание да засилят обмена на информация, да работят по-усилено против хибридни закани (често цифрови), да работят за реализиране на оперативна съгласуемост на националните отбранителни сили и да " стартират неотложно да извършват взаимната декларация с НАТО ".
Оценка: Почти всички държавни управления в Европейски Съюз след това се съгласиха да започват нов боен пакт (известен като PESCO) и гласоподаваха за увеличение на разноските на Европейски Съюз за научни проучвания в региона на защитата. Европейски Съюз откри Европейски център за върхови научни достижения за противопоставяне на хибридни закани във Финландия и влага в граничния надзор.
Въпреки това общата картина на финансирането е объркана. Отбраната е една от дребното области, в които Европейски Съюз е постигнал действителен прогрес след решението на Обединеното кралство да напусне (отчасти поради възраженията на Лондон за по-малка военна координация), само че наподобява, че никой не чака Европейски Съюз да се отбрани без помощта на американците, в случай че зародят проблеми. Поне не в кратковременен проект.
Резултат: 8/10
Икономика и работни места
Лидерите дадоха обещание: " Да се борим с младежката безработица и„ да създадем обещаващо икономическо бъдеще за всички, да запазим нашия метод на живот и да предоставим по-добри благоприятни условия за младежта ".
Оценка: Безработицата варира от 1,9% в Чешката република до 18,5% в Гърция. Средната младежка безработица в Европейски Съюз е спаднала от 18,7% на 14,9% след декларацията от Братислава. Това е надалеч от 58-процентното ниво на безработица измежду младежите в Гърция през 2013 година, само че към момента прекомерно високо за един съюз, предлагащ " гаранция за младежта ", който би трябвало да обезпечи на всички на възраст сред 15 и 24 години работа или обучение.
Комисията " Юнкер " постави съответни старания да накара националните държавни управления да влагат повече в образованието и образованието, както и в нов " обществен дирек " на европейските права, само че резултатите в най-хубавия случай са инцидентни. Европа няма стандарт за минимална заплата, нито обезпечени помощи за безработица.
Икономическият напредък остава разочароващ. Докато темповете на напредък на Брутният вътрешен продукт през 2018 година доближават 4% в осем страни, единствено две (Малта и Полша) ще си обезпечат това през 2019 година, съгласно личната прогноза на Комисията. Растежът ще бъде 1,3% или по-малко в Германия, Англия, Франция и Италия, които дружно съставляват 2/3 от стопанската система на Европейски Съюз. За съпоставяне, стопанската система на Съединени американски щати е повишена с 3,2% през първото тримесечие на 2019 година и Световната банка предвижда световен ритъм на напредък от 2,9%.
Президентът Юнкер даде огромния Европейски фонд за стратегически вложения (известен още като капиталовия проект Юнкер) за рекордно малко време. Досега ЕФСИ отбелязва 389,8 милиарда евро за вложения и твърди, че 929 000 дребни и междинни предприятия ще се възползват от неговите вложения.
Резултат: 6/10
В умозаключение " Политико " написа, че когато водачите се събраха в румънския апетит Сибиу, с цел да обмислят нов стратегически дневен ред, Европейски Съюз може да уточни прогрес към упоритостите, изложени в Братиславската декларация.
Но макар тези достижения остават обилни провокации. Евроскептичните или еврокритичните политически сили са мощни в няколко страни-членки и ще получат над 250 места (около 1/3) на изборите за Европейски парламент през май 2019 година, съгласно прогнозата на " Политико ".
Проблемите включват закъснение на икономическия напредък, дупки в националните данъчни системи и липса на сигурни работни места в доста страни от Европейски Съюз за младежите в сходство с повишаващите се равнища на образование; както и непрекъснатата липса на доверие в политическите институции, бавния ритъм на съдействие в региона на защитата и сигурността, продължаващото главоболие Brexit и продължаващите закани за основаващия се на правила многостранен ред на Европейски Съюз от страна на Тръмп, Китай и Русия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР