Бременността е сериозна отговорност и важно решение, което засяга живота

...
Бременността е сериозна отговорност и важно решение, което засяга живота
Коментари Харесай

Разнообразие от налични методи за контрацепция: Знаете ли всички от тях?

Бременността е сериозна отговорност и значимо решение, което визира живота на доста хора. За да избегнат нежелана бременност, хората постоянно разчитат на разнообразни способи за контрацепция. Освен обичайните способи като презервативи и хапчета, има голям брой други варианти, налични за тези, които търсят отбрана против бременност. Тази публикация ще разиска другите типове контрацепция, в това число вътрематочни устройства (IUD), вагинални пръстени, трансдермални пластири, прогестеронови инжекции, контрацептивни импланти, незабавна контрацепция, диафрагми и цервикални капачки, спермициди и естествени способи.

Презервативи

Един от най-широко употребяваните способи за контрацепция са презервативите. Те са бариерен способ, който предотвратява навлизането на сперма в тялото на дамата, като по този метод понижава риска от бременност и ППИ. Презервативите могат да бъдат направени от латекс или нелатексирани материали и нормално се употребяват по време на сексуален акт за обезпечаване на отбрана против нежелана бременност и предаване на заболявания, излъчени по сексуален път.

Противозачатъчни хапчета

Друг известен способ за контрацепция са противозачатъчните хапчета. Тези хормонални медикаменти се одобряват перорално от дамите и работят посредством попречване на овулацията и дезинхибиране на сперматозоидите, като по този метод понижават възможностите за зачеване. Предлагат се разнообразни типове противозачатъчни хапчета, в това число комбинирани хапчета, съдържащи естроген и прогестин, и мини-хапчета, съдържащи единствено прогестин. Тези хапчета би трябвало да се одобряват постоянно, с цел да се обезпечи оптималната успеваемост.

Има няколко други метода за контрацепция с изключение на презервативите и хапчетата. Те включват:

Вътрематочни устройства (IUD): Малък, Т-образен пластмасов или меден инструмент, който се слага в матката, с цел да предотврати оплождането на яйцеклетката. Има два съществени вида IUD: хормонални и нехормонални.

Вагинални пръстени: Пластмасови пръстени, които освобождават хормони, с цел да предотвратят овулацията и да дезинхибират сперматозоидите. Поставят се във вагината и би трябвало да се сменят един път месечно.

Трансдермални пластири: Лепенки, които се слагат върху кожата и отделят хормони, с цел да предотвратят овулация и да дезинхибират сперматозоидите. Те нормално се сменят един път седмично.

Прогестеронови инжекции: Инжекция с прогестерон, която се ползва на всеки 8-12 седмици за попречване на бременност.

Контрацептивни импланти: Малка, подкожна пръчка, която постепенно отделя прогестерон в продължение на три години, с цел да предотврати бременността.

Спешна контрацепция: Хапче, което може да се приема до пет дни след беззащитен секс или несполучливо потребление на различен способ за контрацепция, с цел да се предотврати бременност.

Диафрагми и цервикални капачки: Бариерен способ, който включва слагане на гумена чаша или капачка над шийката на матката преди сексуален акт, с цел да се блокира пътят на спермата към матката.

Спермициди: Химикали, които убиват или попречват придвижването на сперматозоидите. Те могат да бъдат употребявани независимо или с други способи за контрацепция като диафрагми или капсули.

Естествени способи: Някои хора избират да употребяват естествени способи за надзор на раждаемостта, като следене на плодовитостта и отбягване на полов контакт по време на фертилните интервали.

Безплодие: Това не е способ за контрацепция, само че включва унищожаване на репродуктивните органи на дамата, тъй че тя към този момент не може да забременее. Обикновено се прави при дами с избрани медицински положения или по избор.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР