Брекзитът е скучен - поне за континента, пише британският в.

...
Брекзитът е скучен - поне за континента, пише британският в.
Коментари Харесай

Гардиън: Европа се интересува все по-малко от Брекзита


Брекзитът е отегчителен - най-малко за континента, написа английският в. " Гардиън ". Във вчерашната тирада на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, определяща тона за новата политическа година, на Брекзита беше предназначен къс откъс най-после. Дори в него той беше избран като миг на горест и страдание, само че не и смут, отбелязва вестникът.

Темата за Брекзита отсъстваше напълно от телевизионния спор сред немската канцлерка Ангела Меркел и главният й противник Мартин Шулц, европейските медии също демонстрират все по-малко интерес.

На 12 септември онлайн страниците на четири водещи европейски вестника ( " Франкфуртер алгемайне цайтунг ", " Монд ", " Паис " и " Кориере каузи сера " ) са съдържали единствено пет публикации за Брекзита, което демонстрира, че шокът и уплахата изчезват. Сега вестниците в останалата част на Европейски Съюз загатват Брекзита, единствено с цел да дадат нови обстоятелства, или с цел да разясняват очевидното комплициране на английската страна.

За съпоставяне, на същия ден в четири водещи английски медии ( " Гардиън ", " Телеграф ", " Таймс " и " Индипендънт " ) е имало общо 26 публикации за Брекзита. Това е и главната тематика за английската политическа класа от референдума насам.

Оказа се, не изключително изненадващо, че Брекзитът има голям брой последици и той стана най-важното английско решение в региона на стопанската система, политиката и дипломацията, от присъединението на Англия към общия пазар през 1973 година.

Правителството, депутати и коментатори не престават да разискват голям брой варианти. Но всички причини попадат под един общ знаменател: това са вътрешни политически разногласия за позицията, която Лондон би трябвало да заеме при договарянията. Те подценяват позицията на Европейски Съюз и, даже няколко месеца след началото на договарянията, не регистрират кои разновидности са в действителност вероятни.

Само преди година Европейски Съюз изглеждаше доста по-нестабилен, в сравнение с сега. Съществуваха действителни опасения за съществуването му. Хората не обичат да го признават, само че Брекзитът демонстрира и неуспехите на Европейски Съюз, написа " Гардиън ", представен от Българска телеграфна агенция.

Оставащите 27 страни членки също желаят да избегнат разновидността, при който не се стига до съглашение и всички знаят, че Англия ще остане значима мощ в Европа, околните и доверителни връзки с която ще бъдат от съвместен интерес. Макар че Европейски Съюз е надалеч по-голям за английската търговия, в сравнение с Англия за Европейски Съюз, неналичието на съглашение ще докара до известна загуба на работни места на континента.

Въпреки това Лондон не би трябвало да разчита на безпределно самообладание от европейските си сътрудници. Европейски Съюз е основан на закони и процедури, а не на кавалерски съглашения. Ако Англия реши в последна сметка, че желае преходно съглашение, което наподобява на участие в единния пазар, по модела на Норвегия, ще би трябвало да бъдат открити обвързващи правни способи, по които това може да се приложи - даже да бъде уверена Норвегия да го разреши, може да бъде предизвикателство.

Ако Англия някак си реши в последна сметка да се откаже напълно от Брекзита, също не би трябвало да чака радостна реакция и елементарно завръщане към статуквото. Прекалено доста страни си спомнят, че Лондон не постоянно е бил отстъпчив сътрудник. Като най-малко, Англия ще би трябвало да контракти ново съглашение и сигурно ще загуби отстъпките от вноските в бюджета на Европейски Съюз, с които се употребява сега.

Ако Англия желае да реализира триумф в Брекзита, би трябвало да се огледа в европейското огледало. Според мнозина в Европейски Съюз, Лондон е все по-погълнат от самия себе си, отбелязва английският вестник.

Брекзитът не е задоволително значим, с цел да отвлече вниманието на Европейски Съюз от възобновяване на еврозоната и битката с избягването на налози от страна на многонационалните корпорации.

Все още има доста европейци, които желаят да видят компромис, с който Англия става фаворизиран сътрудник, само че търпението се изчерпва и стартира да доминира мнението, че Лондон би трябвало да бъде или " вътре " в Европейски Съюз, или " трета страна ", по сходство на Съединени американски щати и даже Русия.

Време е английската страна да реши какво желае от Брекзита и да стартира да построява доверието и поддръжката, от които ще се нуждае, с цел да получи вниманието на Европейски Съюз, показва " Гардиън ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР