Брексит застрашава мира в Северна Ирландия, пише германският консервативен вестник

...
Брексит застрашава мира в Северна Ирландия, пише германският консервативен вестник
Коментари Харесай

Франкфуртер алгемайне: Брексит застрашава мира в Северна Ирландия

Брексит заплашва мира в Северна Ирландия, написа немският закостенял вестник "Франкфуртер алгемайне ", представен от ДПА.

"Експлозията в Лондондери раздруса страна, която в този момент е мощно разграничена ", написа тази заран в публицистична публикация немският вестник, след офанзивата с кола бомба до постройка на съда в Лондондери в събота. "След референдума за Брексит през 2016 година опцията за "твърда " граница в Европейския съюз стана опасност за мира в Северна Ирландия. Възможно е да има връзка сред дебата, който в този момент раздира цялото Обединено кралство, и бомбеното нахлуване, само че, несъмнено, това не е потвърдено ".

Политици от целия набор осъдиха нападението, което съгласно "Франкфуртер алгемайне " е доказателство, че има вяра да бъде избегнато връщане към насилието от предишното. Но вестникът предизвестява: "Екстремисти с всевъзможни възгледи не са склонни към политически разсъдък и за злощастие това е реалност, който не се отнася единствено до Северна Ирландия ".

Междувременно още двама мъже бяха задържани през вчерашния ден по отношение на нападението с в Лондондери, с което задържаните стават общо четирима.

Първите двама арестувани в Лондондери през вчерашния ден сутринта са към 20-годишни, третият е на 34 години и четвъртият на 42, показва Ройтерс.

Полицията в Северна Ирландия разгласява видеозаписи в Туитър, на които се вижда по какъв начин един човек излиза от паркирана кола и бяга. На различен запис група хора минават покрай колата малко преди детонацията, а на трети се вижда мощната детонация и колата, обхваната от пламъци.

Според следователите зад нападението стои "Нова ИРА " - дисидентски клон на Ирландската републиканска войска. "Нашата съществена версия е Нова ИРА ", сподели заместник-началникът на полицията Марк Хамилтън, съгласно който става дума за "малка група, която е едва представителна ".

Колата избухна в събота в 20.10 ч локално време пред постройка на съда в центъра на Лондондери. Полицията незабавно стартира евакуация на хората от околните здания. "Това нахлуване бе необикновено рисково. За благополучие нямаше нито убити, нито ранени ", добави Хамилтън.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР