Бразилските власти започнаха да разследват най-тежкото нападение срещу институциите на

...
Бразилските власти започнаха да разследват най-тежкото нападение срещу институциите на
Коментари Харесай

Oтстраниха губернатора на Бразилия заради безредиците

Бразилските управляващи започнаха да проверяват н ай-тежкото нахлуване против институциите на страната от възобновяване на демокрацията преди четири десетилетия, като президентът Луис Инасио Лула да Силва даде обещание да изправи пред съда виновните за протеста.

Върховният съд на Бразилия в профил губернатора на столицата от служба за 90 дни поради пропуски в сигурността в столицата, откакто хиляди поддръжници на крайнодесния някогашен президент Болсонаро разграбиха държавни здания.

Съдията от Върховния съд Александре де Мораес също по този начин подреди на обществените медийни платформи Фейсбук, Twitter и TikTok да блокират пропагандата, подстрекаваща към прелом.

По-рано поддръжници на някогашния бразилски президент Жаир Болсонаро влязоха в конфликти с полицията и щурмуваха държавни здания в Бразилия . Те опустошиха постройките на Народното събрание, Федералния висш съд и работната резиденция на президента .

Все още няма данни за възможни смъртни случаи или пострадвания.
 
 Привърженици на Болсонаро влязоха в конфликти с полицията Българска телеграфна агенция
Много интернационалните политици осъдиха дейностите на протестиращите и обявиха, че поддържат Луис Инасио Лула да Силва и неговото държавно управление.

Привържениците на Болсонаро стачкуваха против резултатите от президентските избори през октомври. Тълпи от стачкуващи, носещи бразилски флагове и облечени в жълто-зелени облекла, навлязоха в центъра на града и разрушиха прозорците на Народното събрание, Федералния висш съд и двореца Планалто, който е работната резиденция на президента. Охранителите на административните здания, които в неработен ден са били празни, не са съумели да отхвърлен натрапниците.

Хеликоптер на военната полиция от Бразилския федерален окръг хвърли по протестиращите шумови и светлинни гранати , полицията употребява и сълзотворен газ.
 
 Бразилия безредици БГНЕС
Часове след началото на погромите полицейските елементи в Бразилия съумяха да изтласкат протестиращите от завзетите от тях държавни здания. Първоначално беше обявено, че са арестувани 30 души. По-късно телевизия Globo заяви, че над 150 души са задържани за присъединяване в безредиците .

Привържениците на Лула да Силва желаеха от основния прокурор да позволи потреблението на федералните сили за сигурност в Бразилия.
 
 Бразилия безредици БГНЕС
Президентът на Бразилия даде обещание да откри самоличността на вандалите, взели участие в неделните вълнения в столицата, и да ги накаже. Той организира изключителна среща с министрите по отношение на размириците.

В Бразилия е въведено изключително състояние до края на януари .

Бразилската работа на основния прокурор, която съставлява държавното управление, изиска ареста на някогашния началник на столичната дирекция за социална сигурност Андерсон Торес.

Главният прокурор на Бразилия Аугусто Арас изиска от прокуратурата на федералния окръг на столицата да стартира наказателно произвеждане по отношение на размириците.

Реакция на интернационалната общественост

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел обявиха, че Европейският съюз осъжда окупацията на Народното събрание и държавните здания от протестиращи в Бразилия и показва цялостна поддръжка за законно определения президент на страната Луис Инасио Лула да Силва.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън назова обстановката в Бразилия възмутителна. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен прикани за неотложно преустановяване на митингите в Бразилия.

Аржентинският президент Алберто Фернандес прикани интернационалната общественост да осъди размириците в Бразилия.

Британският външен министър Джеймс Клевърли съобщи, че Англия изцяло поддържа Лула да Силва на фона на антиправителствените протести в страната.

Лидерът на Чили Борик осъди протестите, проведени от поддръжници на някогашния бразилски президент Болсонаро, като ги назова " страхлива офанзива против демокрацията ".

Венецуелският президент Мадуро назова поддръжниците на някогашния президент Болсонаро, взели участие в офанзивите на държавни здания в бразилската столица „ неофашисти ”.

Антонио Таяни, министър на външните работи и интернационалното съдействие и заместител министър-председател на Италия, съобщи, че резултатите от президентските избори в Бразилия би трябвало да бъдат зачетени.

Френският водач Еманюел Макрон изрази поддръжката си за Лула да Силва след размириците в столицата.

Мексиканският външен министър съобщи, че страната му осъжда събитията в Бразилия. Кубинският президент Мигел Диас-Канел също осъди протестите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР