Бразилски учени откриха, че сексуалната активност подпомага стареенето, съобщи Лента.Според

...
Бразилски учени откриха, че сексуалната активност подпомага стареенето, съобщи Лента.Според
Коментари Харесай

Ново оправдание за жените да отказват секс

Бразилски учени откриха, че половата интензивност подкрепя стареенето, заяви Лента.

Според теорията на екипа от Федералния университет на Рио Гранди до Сул в Бразилия организмът разполага с лимитирано количество сила, която употребява за поддържането на метаболизма, регенерация и размножаване. Колкото повече от нея се изразходва за възпроизводство, толкоз по-малко сила зарежда механизмите, отговарящи за възобновяване на тъканите и органите. В резултат организмът стартира да старее.

Един от евентуалните механизми, залегнали в основата на обвързваните с възрастта промени, е синтезирането на реактивни кислородни типове. Тези молекули имат високи реакционни качества и окисляват клетъчната мембрана, повреждат ДНК и нарушават хомеостазата. Те са второстепенен артикул, който се образува в митохондриите, виновни за производството на нужната за метаболизма сила. Тъй като половата интензивност и размножаването са енергоемки процеси, те могат да засилят производството на кислородни радикали.

За проучването учените използваха 80 плъха. Гризачите на към два месеца бяха разграничени в четири групи, в които те живяха 3, 6, 12 и 24 месеца. Във всяка една от групите имаше по две подгрупи - на размножаващи се и въздържатели. Резултатите демонстрираха, че при полово дейните плъхове оксидативният стрес в клетките беше по-висок. Най-разрушителен за клетката се оказа сексът в млада възраст.
Източник: БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР