Русия и тази нощ нанесе масиран въздушен удар по Украйна,

...
Русия и тази нощ нанесе масиран въздушен удар по Украйна,
Коментари Харесай

С 55 ракети и 21 дрона по Украйна отбелязаха в Русия новия мандат на Путин

Русия и тази нощ нанесе масиран въздушен удар по Украйна, като нападна както с ракети, по този начин и с дронове. Военновъздушните сили на Украйна рапортуват, че са съумели да смъкват 39 от 55 ракети и съвсем всички дронове, които са летели по украинските области.

Изпратените по Украйна дронове камикадзе са били 21, като от тях единствено един не е бил прехванат, написа.Военните дават и лист с ракетите: един Кинжал Х-47М2, три " Искандер ", четири " Калибър ", както и 45 крилати ракети Х-101/Х-555, изстреляни от стратегическата авиация Ту-95 и още две управляеми авиационни ракети Х-59/Х-69. Свалени са били 33 Х-101/Х-555, четирите " Калибър " и две Х-59/Х-69.

В киевска област са потърпевши трима души, 13 частни домове са потърпевши, най-вече независими постройки - къщи. В Кировоградска - един човек е ранен, само че пък е дете.

Въздушната паника тази нощ продължи повече от четири часа, а офанзивата бе проведена на две талази, като и двете бяха комбинирани - с ракети и дронове.

Ракетите са били изстреляни както от акваторията на Черно море, по този начин и от север, като при първата вълна ракетите са били пуснати от три стратегически бомбардировачи от региона на Саратов-Енгелс.

Цел на офанзивите станаха обекти в Полтавска, Кировоградска, Запорожка, Лвовска, Ивано-Франковска и Виницка област.

Енергийният оператор ДТЕК заяви, че вследствие на съветския удар тази нощ са потърпевши три нейни електростанции, съществено е развалено съоръжение. Компанията оповестява, че се работи по премахване на следствията от офанзивите. ДТЕК не прецизира, за кои станции става дума. От известията в обществените мрежи обаче излиза наяве, че евентуално съществено е потърпевша Добротоврската Топлоелектрическа централа, най-голямата електростанция в Лвовска област. Министърът на енергетиката на Украйна Герман Калущенко удостовери, че цел на съветските ракети са били енергийни обекти в шест области, само че не даде детайлности.

В Лвовска област е потърпевша електростанция в Червоноградски регион, заяви и регионалният шеф Максим Козицкий, който удостоверява и че в обекта са паднали две крилати ракети, които са провокирали и два пожара.

12 ракети са били пуснати тази нощ по Лвовска област, осем от тях са били свалени. От удар на друга ракета е потърпевш и обект от критическата инфраструктура в Стрийския регион на област Лвов.

Сергей Попко, началник на Киевската военна администрация, регистрира, че всички ракети и дронове пуснати по столицата са били свалени.

В резултат на офанзивите в град Бровари в Киевска област е зародил пожар в обект от гражданското инфраструктура, има попадение и във Виницка област, където има и потърпевши от парчета жители.

В Полтавска област също е потърпевш енергиен обект в следствие от удар с дрон и е зародил пожар, удостовери регионалният шеф Филип Пронин. Няма информация за потърпевши жители.

Освен това от Херсон тази заран оповестяват, че вследствие на съветски удар е развалена концертна зала и жп линията. Спряно е придвижването на трен, пътуващ сред Киев и Херсон, като жителите ще бъдат превозени от Николаев с рейсове. От украинската компания " Укрзализница " показват, че няма потърпевши пасажери, само че не прецизират с какво оръжие е била наранена линията.

Областният шеф Александър Прокудин заяви че е от удар е потърпевш обект от критическата инфраструктура, в резултат на което Херсон отчасти е без електричество.

Руските военни до този миг не са коментирали следващия масиран удар, който нанесоха по украинската енергийна система.

Украински чиновници признаха, че въпреки вредите, породени от Москва, да не са толкоз огромни, те са по-големи, в сравнение с през зимата на 2022-23 година, което значи, че съветските удари са по-ефективни.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР