Бразилия върви към срив на демокрацията. Страната е крайно поляризирана,

...
Бразилия върви към срив на демокрацията. Страната е крайно поляризирана,
Коментари Харесай

Какво избира Бразилия на днешния вот – Бракзит?

Бразилия върви към срив на демокрацията. Страната е извънредно поляризирана, залята от ненавист и принуждение. Фаворит в изборната борба за президентския пост е десният радикал Жаир Мессиаш Болсонаро. Независимо какъв ще бъде резултатът от днешния балотаж, обстановката скоро няма да се успокои, предвижда Астрид Пранге в коментар за Дойче веле.

За едни той е един " дребен тропически Хитлер ", а за други - " избавител ", както подсказва второто му лично име - Жаир Мессиаш Болсонаро. Дяснорадикалният любимец за бразилските президентски избори може да излезе победител на балотажа.Триумфът на 63-годишния някогашен офицер от десантните парашутни войски би означавал раздялата на Бразилия с демокрацията. Провал за свободата и правовата страна единствено 33 години след края на военната тирания, под която страдаше Бразилия сред 1964 и 1985 година.

Задаващият се " Бракзит " е последица от продължаващата към този момент пет години политическа рецесия и от една антидемократична изборна битка. Разрушителната мощ на подправените вести закупи големи мащаби и се трансформира в ненавист към претендента за президентския пост от Трудовата партия Фернандо Адад. От две години Трудовата партия към този момент не е на власт. Тя управляваше Бразилия от 2003 до 2016 година и си завоюва благосклонностите на интернационалната общественост за своите сполучливи обществени стратегии за битка против бедността. След големия корупционен скандал с подкупите към полудържавния петролен тръст Петробарз някогашната президентка Дилма Русеф беше свалена от власт с импийчмънт. Нейният предходник Лула пък е в пандиза за корупция.

Лиценз за ненавист

Бразилия не е единствената страна, в която цифровите демагогски акции оказват мощно въздействие върху изборните битки и референдумите. Но големият диапазон на Facebook и Туитър в най-голямата страна в Латинска Америка провокира същинско политическо земетресение. Земетресение, което беше подценено както от обичайните медии, по този начин и от висшия избирателeн съд. Бразилската изборна битка разсънва спомените за акцията за Брекзит през 2016 година. Една професионална пропагандна група непрестанно бълва подправени вести, знаейки доста добре, че опроверженията към този момент не могат да спрат лавината на мисловното комплициране. При това тропическата покруса надалеч не е завършила. Все едно кой ще излезе като победител на балотажа на 28 октомври, той няма да може да обезпечи каквато и да било политическа непоклатимост. В случай на малко евентуалната победа на претендента на Трудовата партия Фернандо Адад, последователите на Болсонаро ще оспорят резултата и ще провокират вълна от принуждение.

Мрачни прогнози

Изборната победа на Болсонаро пък ще бъде засенчена от три фактора. Тя ще се натъкне на остра опозиция измежду избрани депутати в Народното събрание и гражданското общество. Освен това не е изключено поради здравословните му проблеми след офанзивата с нож при започване на септември ръководството да поеме неговият оспорван вицепремиер, генералът от запаса Хамилтън Мурао.

Най-тежко обаче е обвиняването в изборни операции пред висшия избирателен съд. Обвинението гласи, че изборната акция на Болсонаро е подкрепена от компании, които са финансирали всеобщото разпространяване на подправени вести в обществените мрежи още преди първия тур от изборите на 7 октомври.

Ако следствието на висшия избирателен съд удостовери нарушавания на бразилското изборно право, кандидатурата на Болсонаро, а с нея и президентските избори могат да бъдат анулирани. Това звучи обнадеждаващо. Поне на доктрина. Защото изборните резултати, основани на подправени вести, не са годни. И тъй като изборните резултати могат да наподобяват иначе без подправените вести. Решаващият въпрос обаче гласи: в положение ли е в действителност висшият избирателен съд по-късно да анулира изборите и да насрочи нови?

Британският образец

Бразилия има шанса да постави завършек на цифровите изборни операции. И това би било сигнал за успеха на демокрацията над подправените вести и човеконенавистните проповедници на ненавист в интернет. Бразилия би могла да поеме водеща роля за регламента на платформи като Facebook, Туитър, Уотсеп и компания. Би могла! По-вероятно е обаче Бразилия да последва английския образец под мотото: " Първо избори, а след това рев ".

Един " Бракзит " ще има същите опустошителни последствия за страната, каквито Брекзитът има за Англия. В най-хубавия случай Бразилия ще бъде политически парализирана и неудовлетворена още четири години. А в най-лошия това ще значи начало на нова тирания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР