Бразилия обяви извънредно положение за 180 дни в отговор на

...
Бразилия обяви извънредно положение за 180 дни в отговор на
Коментари Харесай

Обявиха извънредно положение за 180 дни заради птичи грип

Бразилия разгласи изключително състояние за 180 дни в отговор на първото в историята разкриване на високопатогенния вирус на птичи грип H5N1 при диви птици, заяви „ Гардиън “.

Бразилия е най-големият експортьор на пилешко месо в света с продажби за 9,7 милиарда щатски $ през 2022 година Досега тя е удостоверила осем случая на H5N1 при диви птици, в това число седем в щата Еспирито Санто и един в щата Рио де Жанейро.

Министерството на земеделието съобщи, че е основало център за незабавни интервенции, който да координира, възнамерява и прави оценка " националните дейности, свързани с птичия грип ".

Според насоките на Световната организация за опазване на здравето на животните заразяването с H5N1 при дивите птици не води до възбрана на търговията. Случай на птичи грип във плантация обаче нормално води до умъртвяване на всички животни вътре и може да провокира търговски ограничавания от страна на страните вносителки.

Въпреки че главните щати на Бразилия, в които се създава месо, се намират в южната част на страната, след доказаните случаи държавното управление е нащрек, защото в някои страни птичият грип при дивите птици е бил последван от преместване на болестта във фермите.

Акциите на основаната в Бразилия BRF SA, най-големият експортьор на пилешко месо в света, се покачиха с 3,6 % преди известието на държавното управление, само че в края на деня се намалиха с 0,5 %.

През уикенда Министерството на здравеопазването заяви, че пробите от 33 хипотетични случая на птичи грип при хора в Еспирито Санто са негативни.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР