Бразилия е в шок: хиляди привърженици на бившия президент Болсонаро

...
Бразилия е в шок: хиляди привърженици на бившия президент Болсонаро
Коментари Харесай

Шок в Бразилия: привърженици на Болсонаро щурмуваха правителствени сгради


Бразилия е в потрес: хиляди последователи на някогашния президент Болсонаро щурмуваха държавни здания в столицата. Едва след няколко часа полицията съумя да овладее обстановката. Какво тъкмо се случи?

Привърженици на Болсонаро щурмуват Конгреса

В неделя, 8 януари, към 15 часа локално време хиляди последователи на щурмуваха държавния квартал в столицата на. Много от тях носеха националния байрак и бяха облечени в екипи на националния тим по футбол. Сред щурмуваните здания са Националният конгрес, президентският замък и Върховният съд.

Полицията прибегна до използването на сълзотворен газ и заглушителни гранати. Въпреки това силите на реда съумяха да овладеят обстановката едвам след няколко часа. В неделя вечерта към този момент бяха арестувани 200 души. Реакцията на полицията обаче е под мощна рецензия. 

разгласи, че виновен за безредиците е неговият предходник на поста Жаир Болсонаро. " Ще разберем кой е финансирал тези вандали. Ще намерим тези, които са дърпали конците и ще ги накарем да платят за това със силата на закона. За тези безотговорни и антидемократични дейности на тези вандали и фашисти ", сподели президентът.

Полицията е под мощна рецензия

Няколко часа след щурма Болсонаро отхвърли всички упреци с обява в Туитър. Според него мирните демонстрации били част от демокрацията. С щурма на държавни здания обаче се прекрачвала една избрана линия.

Бразилският взлом се случва две години след като поддръжници на някогашния американски президент Доналд Тръмп щурмуваха Капитолия във Вашингтон.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР