Братислава не е много популярна туристическа дестинация, но е чудесно

...
Братислава не е много популярна туристическа дестинация, но е чудесно
Коментари Харесай

В Братислава за един уикенд

Братислава не е доста известна туристическа дестинация, само че е отлично място за малко странствуване в опит да се запознаете с историята на тази млада европейска столица, която е била в рамките на разнообразни страни. Нискотарифните полети на самолетните компании вършат пътя до такава степен много на ниска цена и няма да съжалявате, в случай че посетите столицата на Словакия за един уикенд.

Както е добре известно, градът е ситуиран на река Дунав и има население под половин милион души. През годините е носил имената Прешпорок, Пожун, Прешпурк, Истрополис, Преслава и Пресбург. Имало е концепция градът да бъде кръстен даже Уилсъновград на американския президент Удроу Уилсън, само че в последна сметка през 1919 година е определено името Братислава - на средновековния бохемски държател Бретислав

I.
Столицата на Словакия доста наподобява на София, само че и доста се разграничава от нея. Цялостният й образ припомня на българската столица - има квартали с панелки, не добре непокътнати остарели здания, постройки-символи на соцархитектурата. През последните 1-2 десетилетия Братислава може да се "похвали " с редица безсистемно появили се високи здания с искания за небостъргачи, избуяли на разнообразни места. Накацали на места без никаква концепция за зониране съгласно предназначението им, те несъмнено слагат черна точка на управниците на Братислава.
В разгара на лятото градът наподобява на българската столица и по множеството затворени улици поради поправки, шумната техника и прахта, която основава дискомфорт на жителите му. За разлика от София обаче Братислава може да се похвали с повече непорочност, липса на безпризорни кучета, добре проведен трафик и на практика нулеви тапи. В града няма метро, само че има чудесно поддържан автобусен, тролеен и трамваен превоз. Отдавна е решен въпросът и с цената на пътуването - тя зависи от продължителността на транспорта и от изминатото разстояние. 70 евроцента излизат 15 минути в двете централни тарифни зони, 90 евроцента коства 30-минутно пътешестване, а 1,20 евро са 60 минути, само че в три зони. Интересен е фактът, че за деца и пенсионери цените на единичните билети са на половина от постоянната цена. Билет за 24 часа пък излиза 3,50 евро. Картите се продават на всяка спирка от автомат, а при качване в транспортното средство незабавно се валидират на други машини. От летището потеглят два рейса към града, които са част от постоянния градски превоз и цената на билета е същата като за града.
Хотелите в словашката столица не са доста евтини, само че има вид да се наеме апартамент на по-скромна цена. Дори да е надалеч от остарелия град, който е притегателното място за туристите, няма да е проблем да се употребява градският превоз за няколко спирки. Две са местата в Братислава, които наложително би трябвало да се посетят - Братиславски храд (замък) и Стария град.
Безспорно най-привлекателната точка за туристите в града е замъкът, който се издига на рид наоколо до река Дунав. Вечер той е мощно осветлен от прожектори и се вижда от прилежаща Австрия. От него се открива прелестна панорама към по-голяма част от Братислава. А един град в никакъв случай не може да разкрие хубостта си, в случай че няма едно високо място, което да даде панорамен аспект на гостите си.
Строежът на крепостта стартира през Х век, само че столетие по-рано на нейното място е имало римски пограничен пост. Още в самото начало мястото става една от най-важните замъци в кралство Унгария. Пред ХV век е построен огромен двуетажен замък, с четири кули и четири врати. Първа е издигната югоизточната врата, кръстена на Сигизмунд, а по-късно и портите на Николай, Леополд и Виенската врата. Най-високата Кула на короната в югозападния ъгъл е 47 метра. Първоначално замъкът е построен в жанр късна готика, само че при идващите реконструкции през ХVІ и ХVІІ век са взели участие италиански майстори, които са строили в жанр ранен барок. На по-късен стадий в замъка са осъществени 19 коронации на маджарски крале. ХІХ век бележи упадъка на крепостта, когато тя е унищожена от пожар и остават единствено руини. Чак през 50-те години на ХХ век стартира възобновяване на замъка. Днес из залите му са подредени експонати от разнообразни интервали - от Средновековието до съвремието. Входът за музейната част е 10 евро.
Другото място в Братислава, което не трябва да се пропуща, е остарелият град, който е цялостен с площадчета, кафенета и заведения за хранене, остарели здания, които вършат атмосферата неповторима. Хвиездеславовият площад е прочут с това, че там стартира Нежната гражданска война през 1989 година На основния площад пък се намира дворецът Примаси, в който Наполеон подписва Пресбургския кротичък контракт след успеха си над Австрия и Русия при Аустерлиц. Михалската врата пък една от най-старите постройки в словашката столица. Построена е към 1300 година, само че е реконструирана през ХVІІІ век.
Католическа Братислава е цялостна с църкви, които по време на служби са препълнени, а постоянно хората остават и на открито пред вратите. Най-известната от тях е готическата черква "Свети Мартин ", издигната сред ХІІІ и ХVІ век. По време на Унгарското кралство в нея се вършат коронации и сватби на кралското семейство. В непосредственост до остарелия град е Синята черква, издигната в архитектурния жанр ар нуво. В сходен жанр е и прилежащата постройка на гимназията на града.
Според публични данни Братислава е трета в класацията на европейските столици по минимум зелени площи на човек, само че това по никакъв метод не проличава най-малко в центъра. В него има голям брой дървета, които дават сянка за почивка на хилядите туристи.
Полезно е да се знае, че с изключение на в частни жилища и хотели, в Братислава може да се отседне и в ботели - плаващи по Дунава хотел. Няма метод да не поискате, в случай че не да ги посетите, най-малко да ги видите от крайбрежието по какъв начин цепят водите на хубавия наследник Дунав. Корабчета оферират и пътувания по реката без преспиване.
Два дни са задоволителни, с цел да се прегледат забележителностите на словашката столица. Ако сте отседнали там за повече време, най-хубавото решение е да го потребление за посещаване на най-близката столица на друга страна, ситуирана до Братислава - Виена. Дотам пътуват влакове, рейсове и корабчета. Цените са алегорични и стартират от 5 евро на човек, а рейсовете потеглят на всеки час. Така ще употребявате времето си по най-хубавия метод, а ще разгледате и повече забавни забележителности.











Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР