Браншовите организации на туроператорите и туристическите агенции настояват за спешна

...
Браншовите организации на туроператорите и туристическите агенции настояват за спешна
Коментари Харесай

Туроператорите и агенциите искат спешна държавна помощ

Браншовите организации на туроператорите и туристическите организации упорстват за незабавна държавна помощ посредством стратегия за целево кредитиране на туроператорите и организациите с присъединяване на Българската банка за развиване (ББР) и принципалът на банката.

Необходимите средства за дейно подкрепяне на сектора би трябвало да доближат 155 млн. лева, заради сериозните проблеми пред бранша в изискванията на коронакриза.

На конференция в Българска телеграфна агенция Павлина Илиева, ръководител на СТТА " Обединение Бъдеще за туризма ", съобщи, че няма по какъв начин да работят с уплашени хора и затворени граници. Няма по какъв начин да ни се случи работа с големите ограничавания на всеки 15 дни и смяната на заповедта на РЗИ, която най-вече ни тормози и стопира нашата работа, изясни Илиева.

Заповедите се трансформират на 15 дни и това е най-големият камшик на пътуванията, защото огромна част от бизнеса се опира на емоционалността , изясни Илиева.

От 13 март изходящият туризъм е с нула % на работа, регистрира Павлина Илиева.

" Няма туроператор, който да си е оставил екскурзианта в чужбина. Турист, който е бил с пакетно пътешестване не е бил спретнат на държавна сметка ", даде да се разбере тя.
 Загубите на туроператорите били чудовищни
Загубите на туроператорите били чудовищни

Румяна Балтова: Това е единственият бранш блокиран със закон

Програмата 60/40 се е трансформирала в капан за сектора, като и при дизейн 80/20 също не се получава. До юли месец нямали никаква чуваемост и съответна реакция от отраслов министър. Туроператорите и туристическите организации обаче видели добър разговор и отношение в лицето на вицепремиер и министър на туризма Марияна Николова.

Нашата безликвидиност и за това, че нямаме небосвод за работа, ще ни докара до неспособност за работа. Нашите консуматори са с нас дълги години и никой не си прави илюзии, че няма да си платим. Ние сме хората, които вършим всичко допустимо да се закрепим като компании и да възстановим парите на клиентите ни, акцентира Павлина Илиева.

Тя се надява, в случай че се взимат политически решения, страната да поеме и своята икономическа част.

Председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА) Димитър Попов уточни, че браншът няма нюансирана картина какво е положението със болестта и с броя на инфектираните от ковид хора. Вирусът не се интересува от туризъм и митинги, а се движи по своя лична логичност, разяснява Попов.

Досега няма научно доказателство, че трансграничното пътешестване води до утежняване на епидемиологичната конюнктура, посочи той и настоя за последователно отваряне на границите. Надеждата ни е, че скоро ще бъдат признати ясни правила, които да ни дадат опция да работим в най-скоро време, надява се Димитър Попов.
 С 10 млн. лв. поддържат туроператорите поради рецесията с ковид
С 10 млн. лв. поддържат туроператорите поради рецесията с ковид

Кандидатстването по схемата стартира до две седмици

Ние вървим с великански крачки напред, само че тези крачки не могат да преодолеят незаконното безгрижие в първите месеци на пандемията , Посочи и Георги Рачев, заместник-председател на Българската асоциация на туристическите организации (БАТА). По думите му Българската страна е единствената в Европейски Съюз, която не е подкрепила туристическия си бранш.

В този миг е най-удобно да фалираш, само че ние вършим всичко допустимо браншът да оцелее, с цел да може хората да получат това, за което са платили, увери той.

Туроператорите сигнализираха, че са едни от дребното в Европа, които досега не са получили нито един лев целева поддръжка . Те не престават да се борят за своето оцеляване, за опазване на работните места в сектора и на своя бизнес. В изискванията на коронакризата туроператорската активност е най-пострадала, само че все пак към момента няма банкрути.
 До €200 000 безплатна помощ могат да получат туроператорите
До €200 000 безплатна помощ могат да получат туроператорите

Условията за кандидатстване са на страницата на МТ

Туроператорите и организации упорстват за държавна помощ под формата на поредна стратегия на държавното управление в следните посоки :
Спешна грантова стратегия, особено създадена в поддръжка на тяхната ликвидност; Достъп до европейски средства за подкрепяне на предприятията от региона на туризма; Спешна стратегия за целево кредитиране на туроператорите и организациите с присъединяване на ББР и принципалът на банката; Продължаване на програмата за субсидиране на чартиращите туроператори с по 35 евро на седалка и през 2021 година, както и унищожаване на условието за оптимален брой седалки по тази стратегия. Последователни и съгласувани с Европейски Съюз ограничения от страна на държавното управление за основаване благоприятни условия за туропераротите до работят през 2021 година - дипломатически старания и работа в Европейска комисия по отваряне на вътрешните граници на ЕС; основаване на правила за пътешестване от/до трети страни. Тези ограничения са от първостепенна значимост, с цел да могат туроператорите да възнамеряват работата си през 2021 година Наложително е до края на 2020 година да има явен небосвод за изискванията за пътешестване, с цел да бъде избегнат цялостен колапс в сектора.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР