Брандън Стантън от Humans of New York влиза в спор за авторски права в Индия

...
Избухна скандал, след като основателят на популярния фото блог Humans
Коментари Харесай

Избухна скандал, след като основателят на популярния фото блог Humans of New York разкритикува подобна индийска платформа авторско право.

Humans of Bombay, който следва същия формат като блога на Брандън Стантън в Ню Йорк, стартира в Мумбай през 2014 г.

Наскоро заведе дело срещу People of India, което започна няколко години по-късно, за нарушаване на авторски права.

И трите разказват истории на хора под формата на интервюта или публикации заедно с техните снимки.

По-рано този месец Humans of Bombay (HOB) заведе дело във Върховния съд на Делхи, като каза, че хората of India (POI) беше „идентичен портал/услуга“, който „репликира голям брой изображения и видеоклипове“ от своята платформа. People of India е призован за изслушване на 11 октомври.

Основана от Drishti Saxena през 2019 г., POI има над два милиона последователи в социалните медии. В съдебните документи HOB сподели екранни снимки на публикации на People of India, в които се твърди, че те са почти точно като нейните.

POI не е коментирал публично делото, но продължава да споделя публикации в Instagram. В събота откри и акаунт в X.

Как фотопроект в Ню Йорк се превърна в уеб сензация

Случаят нашумя в новините в Индия, след като Стантън го коментира на Събота в X (бивш Twitter) – „не можеш да съдиш хората за това, за което съм ти простил“, публикува той.

Стентън каза, че е имал запази мълчание относно „присвояването на моята работа“ от Humans of Bombay, защото „споделя важни истории“. Той също така посочи, че HOB са монетизирали работата си „далеч над всичко, което бих се чувствал комфортно да правя в HONY [Humans of New York]“.

HOB отговори на публикацията на Stanton, като каза, че е шокиран от „загадъчната атака“ срещу усилията си да защити своята интелектуална собственост, без да разбира предисторията на случая. Добавя се, че Стантън „трябваше да се оборудва“ с информация, преди да коментира.

Индийската платформа се сблъска с обратна реакция от мнозина в страната, които нарекоха делото й лицемерно. Един потребител посочи, че HOB използва същия слоган като HONY – „една история наведнъж“ – на своята X страница.

Други поставиха под въпрос какви закони за авторското право спазва HOB, докато използва историите на хора, които интервюира за своята платформа.

През 2019 г. HOB беше критикуван за публикуването на ласкателно интервю от пет части на индийския премиер Нарендра Моди преди националните избори.

В пост на X в неделя, HOB каза, че е „благодарен“ на HONY и Stanton за „стартирането на това движение за разказване на истории“.

Той също така се опита да изясни, че неговият случай е свързан с интелектуалната собственост на публикациите му и „изобщо не за разказване на истории“.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР