БПА категорично заявява, че построяването на така мечтаната национална детска

...
БПА категорично заявява, че построяването на така мечтаната национална детска
Коментари Харесай

БПА: Построяването на детска болница от частен инвеститор е неприемливо

„ БПА изрично декларира, че построяването на по този начин мечтаната национална детска болница от частен вложител е недопустимо! Това би трябвало да бъде държавна отговорност и приоритет. Смятаме, че обвързване на страната е да обезпечи допустимо най-високия постижим стандарт на здравни грижи за деца и никое дете да не бъде лишено от достъп до тях. Ако има същински родолюбиви частни вложители, са добре пристигнали да поддържат страната в тази самодейност “. Това декларират в свое мнение от Българската педиатрична асоциация (БПА).

Повод за позицията им е фактът, че частният вложител „ Търговска лига “ е внесъл в Министерство на здравеопазването документи за утвърждение на план за многопрофилна детска болница, с аргумента, че на територията на страната няма национална педиатрия.

От БПА означават, че субсидирането единствено по линия на НЗОК, изключително при съществуването на предели, лимитира качеството и размера на педиатричната помощ в лечебните заведения. „ Това е повода неведнъж да сме предложили бъдещата Национална детска болница да има специфичен статут на финансиране, което може да бъде осъществено единствено и само от страната “, показват от там.

В мнението, подписано от ръководителя на Асоциацията проф. Литвиненко, се задават и няколко въпроса:

„ Първо, може ли една частна болница да бъде национална и да подсигурява в дълготраен проект еднакъв достъп на всички български деца?

И още:

Може ли една частна болница да организира държавна политика, в който и да е бранш на опазването на здравето и да иззема функционалностите на страната?

Как една новоизградена частна болница ще бъде акредитирана като университетска и ще подсигурява качествено здравно обслужване и образование?

Има ли някъде по света национална детска болница, която да е напълно частна?

Дава ли си някой сметка какъв брой са тесните експерти, обслужващи детската възраст в нашата страна, и какъв брой са нужни за осъществяване на съответните клинични пътеки? Подготовката на такива фрагменти, в това число и усвояването на високоспециализираните действия, изисква доста години… За незадоволителния брой експерти по медицински грижи няма и да разясняваме “, споделят от Педиатричната асоциация и питат дали всичко това значи, че страната и Министерство на здравеопазването абдикират от целта „ Майчино и детско опазване на здравето “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР