Бойните пилоти масово трупат неплатен извънреден труд. Казусът доби по-широка

...
Бойните пилоти масово трупат неплатен извънреден труд. Казусът доби по-широка
Коментари Харесай

Жената на загиналия летец: Трябваше да избира дали да изпълни заповед или не

Бойните водачи всеобщо натрупат неплатен ексклузивен труд. Казусът доби по-широка гласност, откакто синът на починалия водач Валентин Терзиев заведе дело за дължимите суми.

Майка му Димитрина Попова разяснява, че “това се случва на безусловно всички водачи, които носят бойни наряди, когато напущат системата “.

“При уволняване им остават насъбрани дни от обезщетения, които не могат да употребяват до момента в който са били на работа ", сподели за Българска телеграфна агенция Попова - дамата до подп. Валентин Терзиев, който почина на 9 юни при злополука с МиГ-29 по време на обучение край Шабла.

Тя посочи, че искът е към авиобаза Граф Игнатиево, тъй като е директният му шеф, само че като цяло става въпрос за Министерството на защитата.
Става въпрос за близо 70 хиляди лв. отплата за 3 хиляди часа изключителни наряди.

" Всичко се свежда до прекомерно дребния запас, с който разполагат водачите в базата. Нито има задоволително фрагменти готови, още повече самолети готови, заради която причина доста малко водачи понасят това дежурство. Те са съвсем непрекъснато на работа и по този начин се натрупват доста обезщетения ", разяснява Попова.

По думите ѝ директна виновност няма авиобазата, тъй като това е поделението, което носи бойното дежурство, само че по този начин е написан уставът им, че при овакантяване не се изплащат - тава не са хонорари, не са неплатени отпуски, а неизползвани обезщетения.

" Това са ужасно доста часове - обърнати в работни дни са към година и половина насъбрани в границите на 10 години. Не са отпуски. Неизползваните отпуски са още повече. По принцип лицето би трябвало да бъде пуснато да си ги употребява, както да вземем за пример в някои други формирования - когато даваш 24-часово дежурство, след това 48 часа почиваш. Тук няма такова нещо. При 24 часа дежурство - 12 часа отмора и по-късно отново си на работа ", твърди Димитрина Попова пред Българска телеграфна агенция.

Попова добави, че с този проблем е осведомена от други сътрудници на подп. Терзиев, които са се пенсионирали и минават по същата процедура, със същите насъбрани часове.

По думите ѝ има човек, чието дело е на изчакване към този момент седем години и няма решение. Тя акцентира, че командирът на авиобазата бригаден военачалник Николай Русев се е заел да ѝ спомага и персонално ѝ е дал справката за насъбраните часове.

Просто държавният уред би трябвало да измисли нещо в тази тенденция, тъй като натоварва данъкоплатеца с непотребни каузи, отделят се средства за тях, като в последна сметка военнослужещият постоянно печели, счита Попова.

По думите ѝ делата се бавят по две, три години, през които има насъбрани лихви върху сумите и по този начин в допълнение се натоварва държавният бюджет, тъй като средствата идват от него.

Граф Игнатиево е самият шеф, не че те носят директна виновност за това нещо, уточни Попова.

Според нея за би трябвало да се отиде по-нагоре - управлението на Военновъздушни сили да се пребори пред министъра на защитата, че ресурсът е непълен, да се обезпечи по-голям, с цел да не се натрупат толкоз доста обезщетения. Всичко стига до такава степен, че нямат задоволително запас, в това число това докара и до случая, сподели още майката на сина на Терзиев.

По думите ѝ истината е обвързвана с високи постове, политически.

Как да имам вяра, като всички знаем каква е правосъдната ни система и никой 30 години не се пробва да я промени, тя е неработеща, споделя Попова.

Знам, че няма да върна Валентин Терзиев, само че не желая да се загуби нито един негов сътрудник повече, сподели още Димитрина Попова.

Това е единственото дело, което мога аз да заведа, защото от гражданско-правна позиция нямам никакви права и не мога да заведа нищо, нито сина ми, споделя дамата на Терзиев и прибавя, че в случай че се наложи ще стигне и до Европейския съд.

Тя твърди, че подп. Терзиев не е отговорен за случая, само че не отхвърля, че е съпричастен, тъй като приемайки заповедта за осъществяване на задачата, е нарушил разпоредбите и ограниченията за сигурност.

В последна сметка той е боен, получил е заповед и е трябвало да избира сред това да приключи осъществяването самичък и да наруши издадената му заповед или да я извърши. Тя счита, че думите, които е получил на 1800 метра, при военните има силата на " повелявам ".

Делото, което не разгласявам, тъй като множеството хора ще го свържат с парични средства, ми е належащо, тъй като потвърждава изключителната натовареност с този ексклузивен труд на водачите, споделя Попова.

В поддръжка на това изказване тя прибавя, че преди случая през май т.г. Терзиев има 29 работни от общо 31 календарни дни, макар многото празници през този месец. Хората да си създадат сметка какъв брой е почивал. Димитрина Попова твърди още, че заповедта за подготовка на учението, заложено в календара на Военновъздушни сили от миналата година, е издадена 10 дни преди този момент.

По думите ѝ доста ясно е казано какво би трябвало да включи подготовката, с цел да има натренираност самият водач, като съгласно нея " нищо не е включено от тази подготовка и ще го потвърдим ".

Аз знам какъв брой полета е имал Валентин Терзиев, а това няма по какъв начин да бъде сменено или подправено. На документи е имало 10 дни, физически съвсем съм уверена, че такава подготовка не е имало. Още по-лошото е, че това е процедура. Не единствено за тези стрелби на Шабла. Това е процедура от години заради дребния запас и това се знае от управителния състав.

По думите ѝ виновността не би трябвало да се търси в самия полет. Не че нямат отговорности и виновност тези, които са взели участие, приказвам за целия екип, който е взел участие в полета, само че закононарушенията са в големи размери по отношение на живота на тези водачи. Според нея виновност би трябвало да се търси доста преди учението и в това кой е взел решение за него.

Командирът на Трета авиационна база Граф Игнатиево бригаден военачалник Николай Русев изясни, че натрупването на некомпенсирано служебно време на водачите, включени в дежурствата по защита на въздушното пространство, е от дълго време прочут факт, който неведнъж е поставян от командването на авиобаза Граф Игнатиево до по-високите равнища във Военновъздушни сили и Министерството на защитата.

" Изпълняваме дилемите си в границите на разполагаемия авиационен запас на МиГ-29, с който нашите водачи носят непрестанно бойно дежурство и на който по едно и също време с това водят летателната си подготовка. Наличният запас на авиационната техника дефинира и часовете, в границите на които летателният състав води своята подготовка. От години нальотът на летците е мощно стеснен - обществено известни са проблемите с поддръжката на задоволително изправни изтребители. Това мощно затруднява образованието на нови водачи, по-скоро лимитира техния брой, с цел да подсигуряваме нужното равнище на техните летателни умения. Оттам стигаме до незадоволителния брой на готови летци, които могат да се включат в носенето на бойни наряди. А те са най-вече от командния летателен състав на МиГ-29 и дават отговор за планирането, организирането и провеждането на летателната активност, водят подготовката на подчинения им състав от водачи, вземат участие в летателни тренировки и други Така, с изключение на непрекъснатия 24-часов цикъл на наряди, седем дни в седмицата, който ангажира непрекъснато по четирима дежурни летци, те извършват и ежедневните си отговорности, с които също не може да се прави компромис. При тези дадености и условия, не бихме могли да променим събитията по натрупването на неползвани обезщетения от бойните летци ", разяснява ген. Русев.

Той напомня, че както в настоящия, по този начин и в анулирания Закон за защитата и въоръжените сили на Република България /ЗОВСРБ/, когато в осъществяване на служебните отговорности е превишена оптималната дълготрайност на дежурството на военнослужещия, изключително прослуженото време следва да се компенсира с отмора, а парично обезщетение е дължимо единствено в случаите, когато при преустановяване на служебното правно отношение, военнослужещият не е бил обезщетен с почивки. Това става с самостоятелен иск по правосъден път.

Към момента има четири настоящи каузи от летци, освободени от военна работа, включително и искът за обезщетение на сина на подп. Терзиев, а пет са към този момент решените каузи от предишни години, показва ген. Русев.

Запитан дали е допустимо авиобазата да обезпечи повече водачи за бойно дежурство ген. Русев отговори, че е допустимо при изискване, че казусът с ресурсното обезпечаване бъде решен дефинитивно. Нека не се заблуждаваме, че с идването на новия аероплан всичко ще тръгне по " мед и масло ", разяснява той. Ние се готвим интензивно за неговото приемане, разяснява ген. Русев с уточнението, че този развой ще отнеме най-малко 5-6 години от този миг до застъпването в бойно дежурство с F-16. През това време сме длъжни да поддържаме към този момент добитите качества с наличната авиационна техника, акцентира командирът.

" Нещата са взаимно свързани. Достатъчно запаси обезпечават задоволително изправни самолети, на които се готвят повече водачи, което води до понижаване на количеството бойни наряди на водач на месец и надлежно по-малко или никакви некомпенсирани часове ", сподели още командирът на Трета авиационна база Граф Игнатиево.

По Българска телеграфна агенция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР