Бойко Борисов подкрепя днес споразумениетоПремиерът Бойко Борисов ще гласува в

...
Бойко Борисов подкрепя днес споразумениетоПремиерът Бойко Борисов ще гласува в
Коментари Харесай

Бойко Борисов днес гласува за сделката за Брекзит! Българите запазват всичките си права в Лондон и след Брекзит

Бойко Борисов поддържа през днешния ден съглашението

Премиерът Бойко Борисов ще гласоподава в неделя на незабавния Европейски съвет в Брюксел в поддръжка на съглашението сред Европейски Съюз и Англия за Брекзит.

Проектът на съглашението подхожда на ползите на България, се споделя в известие на държавната пресслужба, съобщи 24 часа. По-рано през седмицата Министерският съвет утвърди позиция в поддръжка на контрактуваното съглашение.

Проектът, който през днешния ден ще разискват водачите на 27-те страни от Европейски Съюз, резервира правата на европейските жители във Англия, в това число и на българите. Освен това са планувани задоволително гаранции, че Лондон ще продължи да взе участие в системата за европейска сигурност, обясниха източници от българското държавно управление.

Преходният интервал пък давал достатъчно време за адаптиране

към новите механизми сред Европейски Съюз и Лондон, като подсигурява спазването на правата на жителите, финансовите ни ползи, както и избягването на празнини в връзките с възможен отрицателен резултат върху икономическите, транспортните, обществените връзки, обясниха от държавното управление.

Одобрението на съглашението за Брекзит обаче остана под въпрос през цялата минала седмица. Дори не бе ясно през днешния ден дали ще се събират европейските водачи. Основен препъникамък бе статутът на Гибралтар - английската отвъдморска територия, за която претендира и Мадрид. До последно испанският министър председател Педро Санчес плашеше, че изключителна среща на върха на Европейски Съюз ще се отсрочи, в случай че казусът не се реши.

Мадрид настояваше за промени в текста на съглашението за Брекзит по този начин, че в него да бъде ясно записано, че тя ще взе участие във всевъзможни бъдещи договаряния за Гибралтар.

На среднощни телефонни договаряния сред Санчес и ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск въпреки всичко бе реализирано съглашение за Гибралтар. Санчес разгласи, че е получил законови уверения, че посредством двустранни договаряния с Англия Испания ще има думата при споразумяване на статута на Гибралтар след Брекзит. Междувременно английското държавно управление оповести писмо от английския дипломат в Европейски Съюз Тим Бароу до секретариата на Туск, в което се показва, че Англия няма да изхожда от презумпцията, че възможен предстоящ търговски контракт сред нея и Европейски Съюз ще се отнася и за Гибралтар.

Тереза Мей замина за Брюксел още в събота, за да беседва с шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск преди основната среща на върха.

Ако нещата се развият добре за Мей на Европейския съвет в неделя, премиерката се изправя пред още едно предизвикателство - текстът би трябвало да мине и през Народното събрание в Лондон. Там Тереза Мей среща безапелационна опозиция против съглашението както от подкрепящи, по този начин и от противопоставящи се на Брекзит. Проблематичен е защитният механизъм, на който Мей се е съгласила, гарантиращ, че границата сред Република Ирландия и Северна Ирландия ще остане отворена.

 

 

/24 часа

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР