Бойко Борисов © Юлия Лазарова 1. Извънредното положение затвърди статута

...
Бойко Борисов © Юлия Лазарова 1. Извънредното положение затвърди статута
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Как Борисов пренебрегва демокрацията в кризата, защо много институции още купуват скъп ток

Бойко Борисов

© Юлия Лазарова 1. Извънредното състояние затвърди статута на Народното събрание като " обслужващ личен състав " на премиера

" Парламентът може да бъде свикван по четири хипотези: от ръководителя, от народни представители, от президента и от Министерския съвет. При нужда това става за 24 часа. Ако през днешния ден се появи такова предложение, аз още на следващия ден мога да го свикам ". Така ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, цитирайки конституцията, уверяваше опозицията, а и необятната аудитория, че без значение от наложеното преди към месец от ръководещото болшинство решение за прекъсване на работата на Народното събрание, опозиционните обединения имат механизъм, по който, в случай че пожелаят, могат да провокират изключително съвещание по избрана тематика.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Още първият опит на опозицията от Българска социалистическа партия да се възползва от даденото й от конституцията право като изиска чуване на премиера Бойко Борисов за ограниченията на кабинета по отношение на епидемията в границите на парламентарния надзор на държавното управление обаче удари на камък. Депутатите от ГЕРБ бойкотираха съвещанието във вторник, като не се записаха в пленарната зала и по този начин предотвратиха идването на премиера Борисов в Народното събрание. Подробности тук.

2. Въпреки понижението на борсовите цени на електрическата енергия доста институции не престават да купуват по старите цени

На 30 март, две седмици след оповестяването на изключителното състояние и на фона на забележимия към този момент резултат върху стопанската система от наложените ограничавания, БДЖ подписва едногодишен контракт с " Енерджи маркет глобал " за електрическа енергия за административните си здания при закрепена цена от 109 лева./мВтч. Същия ден борсовата цена на тока в България е била 47.74 лева./мВтч, на 29 март - 22.85 лева, а междинната за целия март е под 56 лв..

Този образец е единствено един от десетките, в които държавни ведомства или компании заплащат в пъти по-висока цена за електрическа енергия по отношение на настоящата на свободния пазар. Да се планува какво ще се случи на борсата е съвсем невероятно, изключително в по-дългосрочен проект, заради което сходни парадокси са неизбежни. Решение на казуса има и то се назовава цялостна либерализация на пазара. Прочетете в този текст.

3. Държавата принуди веригите да продават храни от близки области. Но мярката надали ще докара до огромна смяна

От 5 май родното произвеждане, най-малко на хартия, ще е задоволително в огромните вериги магазини. С PR акция земеделският министър, разбирай държавното управление на ГЕРБ и Патриотите, натрапиха обвързване в хипермаркетите да се предложат плодове, зеленчуци, месо, млечни артикули, яйца, мед от близки до обектите производители. Най-абсурдните текстове отпаднаха, само че и в окончателния им вид под прикритието на пандемията се прокарват популистки, протекционистични и неработещи отговорности.

Проблемът с този правилник е, че търговецът в една пазарна среда би следвало самичък да избира компоти или компютри да предлага, а купувачите имат избор кой обект да посетят - дали огромната верига, кварталния магазин или сергия. И второ, веригите изискват мащаб, фактури, пакетиране, ритмични доставки, типизирано качество, което надалеч не всеки предлага, и по тази причина дребните фермери отсъстват от тези обекти. Понякога колосите слагат и непостижими условия - високи маркетингови разноски или наложителни отстъпки от производителите, които също отхвърлят някои снабдители. В тази среда, въпреки и поканени за дебют през разпореждане на държавното управление, надали ще забележим настъпление на локални храни в магазините. Но политиците ще отчетат интензивност, а веригите - че са пробвали.

4. Масов тест с home офис: Служителите желаят и след пандемията отчасти да работят от у дома. Компаниите - да усъвършенстват офисите си

Дистанционната работа като наклонност се заражда преди 50 години. СOVID времената са нейният най-масов тест в човешката история до момента. Нome офисът надали ще стане новата нормалност след изключителното състояние. Със сигурност приложението му ще се разшири, само че към този момент е мъчно да се каже по кое време и с какъв брой. Анализаторите наблюдават от близко явлението, което директно ще повлияе и пазара на офис площи.

Работата от у дома се оказва най-разпространеният метод, посредством който бизнесите пробват да действат в изискванията на здравна рецесия. В България към 90% от фирмите, интервюирани от Colliers International, към този момент имат сходен опит и преди изключителното състояние. Сега обаче в всеобщия случай цялата компания работи отдалечено (82%), а настройките са и през идващия месец да се работи по този начин. Вижте тук.

5. Разместване на мебелите, нареждане на кухнята, въвеждане на повече зеленина и други препоръки за дома по време на изолираност

Корона рецесията е златна опция да създадем чудеса с дома си - да го почистим, изследваме обширно и да преразгледаме по какъв начин бихме желали да съществуваме в/с него. В режим на изолираност е изключително значимо нашето място да ни зарежда и успокоява. Ако го пренаредим и освежим, това сигурно ще ни се отрази добре, споделят експертите.

Периодът на изолираност накара всички ни да преосмислим по какъв начин работим и прекарваме времето си. Оформянето на обособени зони у дома съгласно дневните занимания би подкрепило рутината с по-добра централизация, работливост или късмет за качествено разтоварване. Още хрумвания ще откриете в този текст.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР