Боян Чуков, ФейсбукКоментирайки от сутрин до вечер какво казал или

...
Боян Чуков, ФейсбукКоментирайки от сутрин до вечер какво казал или
Коментари Харесай

Боян Чуков: Май светът се намира на прага на буря, която никой не може да спре...

Боян Чуков, Facebook

Коментирайки от заран до вечер какво споделил или не е споделил Зеленски, пропущаме събития, които се разиграват в Азия. Ако въпреки всичко останем в Евразия, която бе скъпа тематика на Сър Халфорд Джон Макиндер, то е повече от явно, че военно-политическият „ пейзаж “ в региона на Поднебесната видимо се промени. Не се трансформира, а се промени!

За това ни подсказа превъзходният индийски посланик и геополитик Н.Пр. Бадракумар. Той е някогашен дипломат на Индия в Москва, Анкара и Ташкент. Индийският посланик с типичната за него флегматична подигравка разяснява:

„ Съвместният въздушен патрул предишния понеделник над Японско море и Южнокитайско море на оперативна въздушна мощ формирана от съветските бомбардировачи Tu-95MS, способни да носят атомно оръжие и стратегическите китайски H-6K не би могло да бъде инстинктивна взаимна реакция на азиатското турне на американския президент Джо Байдън, без да се спрем на провокационните забележки, споменаващи за апокалиптична война сред Съединени американски щати и Китай във връзка Тайван “.

Бадракумар следи доста от близко развиването на връзките сред Пекин и Вашингтон и е доста тъпо, че неговите високопрофесионални мнения не са известни на българската аудитория.

„ Говорителят на китайското военно ведомство полковник У Цян акцентира, че става въпрос за четвъртият следващ стратегически патрул, който бе сбъднат от Русия и Китай след 2019 година и имащ за цел да ревизира и усъвършенства равнището на съгласуваност сред двете въздушни сили. Както и да задълбочи стратегическото военно доверие и практическото взаимоотношение сред двете армии “, обърна внимание индийският специалист.

От всяка една позиция, въздушната интервенция на руснаци и китайци сподели доста високо равнище на военно съдействие. Особено на фона на борбата на Пекин и Москва с Вашингтон. И Русия и Китай смятат, че американските провокации и напън се усилват във времето.

Бадракумар смята, че китайско-руската военно въздушна проява е и „ коментар “ на съвещанието на QUAD (САЩ-Индия-Япония-Австралия). След последното японците демонстрираха особена неприязън към китайците, само че също и към руснаците. Токио още веднъж стартира да приказва за Курилските острови като „ окупирани “ от Русия. Очевидно е, че сегашните японски управляващи се пробват да бъдат настъпателни, размахвайки американското знаме и новия световен формат на НАТО.

Нещо повече. Появиха се обективни подозрения, че Токио желае да се възползва от възходящото военно-политическо напрежение в района и се пробва да се снабди с атомно оръжие. Бадракумар прави оценка последните китайски реакции и мнения като явно все по-голямо ангажиране на Поднебесната с военната интервенция на руснаците на украинска територия.

Китайците демонстративно демонстрираха неуважение към изказването на Урсула фон дер Лайен през април. Тя заплаши Пекин, че Китай „ рискува да нанесе вреди на своята известност в западния свят “, като продължи да не осъжда Русия. В резултат на тази поредност от нападателни дейности и заявления на Съединени американски щати и техните съдружници последва релефна руско-китайска реакция.

Пекин и Москва започнаха все по-често и по-гръмко да осъждат експанзионистичните планове на „ световното “ НАТО в Азия. Все по-ясно китайци и руснаци дават да се разбере, че сега сраженията в Украйна са „ централен фронт “ за Пекин и Москва.

Двете световни свръхсили дружно се пробват да подскажат на Съединени американски щати, че те не са повече „ изключителна нация “. По-скоро наподобяват на някой, който се е качил на „ Титаник “. И който плува през океана с висока скорост към съдбовния айсберг.

Така както НАТО преди време стигна в своето разширение до съветските граници, по този начин през днешния ден Североатлантическият съюз се добра до Южнокитайско море. Затова няма нищо по-логично от това китайци и руснаци да слагат една до друга своите бойни колесници.

Пекин и Москва деликатно изчакват решенията на идния съмит на НАТО в Мадрид на 28-30 юни. Говорителят на китайското външно министерство подсети този четвъртък, че „ НАТО заявява обществено доста пъти, че ще остане районен съюз, че няма да търси да осъществя геополитически пробив и няма да се разшири в други райони “.

След рухването на Берлинската стена Североатлантическият съюз съобщи, че няма да се уголемява на Изток. И стигна на километри от Санкт-Петербург.

Ако префразираме Негово светейшество папа Франциск, можем да кажем: „ След като НАТО лае гръмогласно пред прага на Русия, отиде да джафка и пред прага на Поднебесната “.

Май светът се намира на прага на стихия, която никой не може да спре... Никой!



Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР