Бой с метални тръби, мъчения с уреди за чупене на

...
Бой с метални тръби, мъчения с уреди за чупене на
Коментари Харесай

48 дни в сирийски затвор: “Спираха изтезанията, само за да избършат кръвта“


Бой с железни тръби, мъчения с уреди за чупене на гръбначни прешлени, прекъсвани единствено за изчистване на кръвта. Така работят в пандизите на сирийското военно разузнаване, твърди немец, прекарал 48 дни в подобен затвор.

Мъж, изтезаван в затвор в Алепо

" Защо аз съм на независимост, а техните синове и дъщери не? “, пита се Мартин Лаутвайн и през днешния ден – две години откакто е бил освободен от един от най-жестоките затвори в Сирия - единствено тъй като имал немски паспорт.

Лаутвайн е първият немски жител, подал тъжба против сирийския режим с обвинявания за. Той бил 27-годишен, когато отпътувал за Ирак, с цел да оказва филантропична помощ като помощник на една приета от СЗО филантропична организация, която построява здравна инфраструктура в спешни райони.

Задържани на границата

Заедно с негов англоговорящ сътрудник през юни 2018 той отпътувал за, с цел да оказва помощ в засегнатите от войната райони. Край границата двамата били следени от чиновници на сирийския режим, които ги задържали. Сирийците наподобява са взели двамата чужденци за секрети сътрудници, лишили им телефоните и на идващия ден били трансферирани със аероплан в Дамаск.
Редакцията предлага
По това време Лаутвайн към момента считал, че става дума за неточност, която бързо ще се обясни. Но по-късно двамата чужденци били закарани в " Отделение 235 " – по-известно като “Палестинското поделение “ на сирийското военно разузнаване. Там Лаутвайн бил обособен от своя сътрудник.

Онова, което той споделя за прекарванията си в този затвор, не може да бъде напълно тествано. Но неговите разкази звучат разумно и се покриват с информациите на други оживели от злокобното " Отделение 235 ". А тези разкази са шокиращи.

Изтезания отвън килиите

Лаутвайн споделя, че през първите дни е бил в единична килия на първия етаж, а са били осъществявани по коридорите, тъй че можел да чува и частично да вижда по какъв начин с часове бият хората с кабели или железни тръби. Той споделя и за изтезания с така наречен немски стол без облегалка – на него гръбнакът на разпитвания бил мощно извиван обратно до тогава, до момента в който не започнели да се чупят прешлените. Изтезания имало и през деня и нощем, а паузите били единствено едвам се почисти кръвта.

Лаутвайн споделя също, че е чул по какъв начин в прилежащата на неговата килия една млада жена била изнасилвана от пазачите. Самият той към този момент бил уверен, че няма да излезе жив от този.

Самият той също бил изтезаван, само че не желае да споделя детайлности, с цел да не травматизира в допълнение фамилията си. Все отново загатва за някои от претърпените от него ужаси – да вземем за пример това, че когато се забавял в тоалетната, бил наказван с пердах. Лекарска експертиза на немското Външно министерство, направена незабавно след стартирането му на независимост, дава визия за претърпяното от него в пандиза. Лаутвайн моли да не се разгласява този документ.

" Виех като животно "

След първите няколко дни той бил трансфериран в подземието на пандиза в мръсна единична килия, цялостна с хлебарки. Там му дали съдове за храна и вода, както и други, в които да прави физиологичните си потребности.

Уреди за мъчения, употребявани от ислямски бойци на скрито място в покрайнините на Дамаск

Два пъти дневно имал право да изхвърля урината и екскрементите и да ги мие, както и да си цялостни вода за пиянство. Страдал от разстройство и бил целият нахапан от въшки. “Чувствах се като някакво животно. Един ден изцяло превъртях и започнах да викам и вия “, споделя той.

На два пъти даже опитал да се самоубие, тъй като усещал, че повече не устоя, само че и двата пъти пазачите го намирали в точния момент. „ Тогава разбрах, че на това място човек няма право даже да се самоубие. Дори тази последна опция за надзор над личния живот ми бе отнета “, споделя той.

Веднъж бил заставен да слуша по какъв начин изтезават един от арестуваните, който обаче нищо не споделил, а единствено отвреме в точния момент простенвал. На идната заран в коридора имало чувал с мъртвец.

Освободен след дипломатическа интервенция

След няколко седмици обстановката на Лаутвайн внезапно се подобрила – дали му по-добра храна и лекарство против въшките. След 48 дни, на 8 август 2018, Лаутвайн и неговият сътрудник били пуснати на независимост след дипломатическа интервенция на чешкото посолство в Дамаск, поело част от функционалностите на немско дипломатическо посланичество, откакто от 2012 насам Германия няма свое посолство в сирийската столица. Дали за освобождението му са били поети някакви политически или финансови задължения, Лаутвайн не може да каже. Но му е ясно, че е бил обект на „ първокласно отнасяне “ в съпоставяне със арестуваните сирийци, единствено тъй като е имал немски паспорт.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР