Борисов поиска имeна на премиер и министри, за да мисли

...
Борисов поиска имeна на премиер и министри, за да мисли
Коментари Харесай

Даряват ли ГЕРБ властта на ПП-ДБ

Борисов изиска имeна на министър председател и министри, с цел да мисли дали да поддържа кабинет с втория мандат
Първият и вторият са без значение, отчаянието на хората е реалност, сподели водачът на ГЕРБ

Лидерите си дадоха обещание нови диалози

Готови ли са ГЕРБ да дарят властта на “Продължаваме смяната ” и “Демократична България ” е въпросът, който си задават политолози, анализатори и специалисти след лидерската среща на първите две обединения в Народното събрание. “Считаме, че в сегашната обстановка би трябвало да намерим метод да съставим държавно управление, дали с първия, дали с втория мандат, само че отиването и опцията на нови избори юли или август ще дадат същия или сходен резултат и ще се озовем в същите договаряния ”, стартира консултациите с ПП-ДБ водачът на ГЕРБ.

На срещата Бойко Борисов, разгласи “с Кирил Петков сме си дали прошка и по тази причина сме тук ”, само че нищо в държанието на двамата не сподели това. Лидерите на двете обединения влязоха в зала “Запад ” на Народното събрание без да се ръкуват, разделиха се също толкоз хладно и си дадоха обещание да беседват още веднъж.

Още при започване на срещата от ПП-ДБ потвърдиха позицията си, че няма да поддържат кабинет с първия управнически мандат, само че са подготвени да одобряват поддръжка от първата политическа мощ в Народното събрание ГЕРБ за свое държавно управление на малцинството.

Борисов насочи изненадващо предложение към ПП-ДБ - да му предложат министър председател и министри, с цел да мислят за поддръжка на кабинет с втория мандат: “Може да ни предложите държавно управление, което поради персони не може да приемем и тогава непосредствено отиваме на избори ”, бе претекстът за авансово искане на имена от проектокабинет на ПП-ДБ.

От “Продължаваме смяната ” не пожелаха да отговорят на настойчивия въпрос на ГЕРБ дали те ще се срещат с другите парламентарни групи за възможна поддръжка на кабинет.

За разлика от тях, ГЕРБ бяха надалеч по-откровени и разкриха променената позиция за срещи с водачите на останалите партии в Народното събрание, за които бе оповестено, че ще се състоят до края на седмицата. “Доколкото разбирам ще говорите и с другите партии ”, обърна се Кирил Петков към Борисов, който го прекъсна и разгласи, че до момента в който водят договаряния с Политическа партия - Демократична България няма да се срещат и договарят с другите партии.

Нестандартна е обстановката, по тази причина са и ексцентрични предложенията и решенията. Първият и вторият са без значение в тази ситуация. Това са споделили хората. Нашите гласоподаватели са споделили да създадем държавно управление. Затова някакво ексцентрично решение, Асене, би трябвало да се откри. Отчаянието на хората е реалност ”, обърна се Борисов към Асен Василев.

Лидерът на ГЕРБ: Програмата най-малко е бюджет и закони
Бойко Борисов: Само ексцентрично решение може да ни извади от тоталната рецесия
Да не оставяте с усещане, че не сме съперници или, че не сме съперници, или че нещо се е трансформирало в твърдостта на двете партии. Така заключи лидерската среща с ПП-ДБ Бойко Борисов по време на съвещание на парламентарната група на ГЕРБ-СДС в късния следобяд.

“Програма най-малко - да имаме бюджет, да приемем закони и чак тогава да отиваме на избори. Програма най-много - да създадем едно положително, експертно държавно управление. Няма прогрес за държавно управление, има прогрес за управническа стратегия за държавно управление ”, сподели Борисов. И добави: “Благодарих, че одобриха срещата - води се диалог по тематики, които в идната седмица-две би трябвало да бъдат решени. Днес (б. р. вчера) Гърция получи още 10 милиарда по Плана за възобновяване. Ние продължаваме 2 години след разграждането на приблизително положително ръководство единствено задатъци ”.

“Води се гневна акция. Когато обаче се види законодателната стратегия, когато се види методът, по който приказват - напълно друго от предходните години - по отношение на бюджета, недостига, по-малко изтегляне на задължения, да не покачваме налозите, оставаш с усещане, че сме една и съща партия ”, сподели още Борисов.

“Помолихме сътрудниците от ПП-ДБ за лист със състав и конструкция на Министерския съвет, с цел да можем да разбираем процесите, които се случват сред нашите обединения ”, посочи Десислава Атанасова. А Борисов акцентира, че в случай че от ПП-ДБ не дават имена, то ГЕРБ-СДС ще предложи собствен кабинет. Лидерът на ГЕРБ заяви на депутатите и информация от разбор на Българска народна банка, съгласно която Банковият бранш работи в изискванията на висока инфлация и забележителна неустановеност. И прикани всички за повече разсъдък за излизане от рецесията.
Наталия Киселова, доцент по конституционно право: Борисов печели време посредством нетрадиционни решения
Очакването е президентът да даде време на партиите



Срещата сред водачите на първата и втората по бройка парламентарни групи дава учредения за някои извода. Усилията на ГЕРБ-СДС да излязат от изолираност се увенчаха с триумф и гневните съперници към този момент са на равна нога. Оттук насетне можем да допускаме, че държанието на господин Бойко Борисов ще е да завоюва време посредством “нетрадиционни решения ” - подготовка на стратегия за ръководство и за съвместни/общи законодателни начинания, както и за вероятно “одобряване ” на претенденти за министри.

Нетрадиционните подходи на Борисов не могат да избегнат наложителните условия на член 99, алинея 1 от Конституцията. ГЕРБ-СДС като първа по бройка парламентарна група ще би трябвало да номинира претендент за министър-председател, на който президентът да връчи проучвателния мандат. Към сегашния миг най-голямата парламентарна група има най-голяма отговорност за образуване на държавно управление. Неуспехът на ГЕРБ ще отвори опцията на ПП-ДБ да номинира претендент за министър председател. Ако по време на договарянията с ГЕРБ са били реализирани договорености за взаимни законодателни начинания и за общи цели (ПВУ, Шенген, приемане на еврото) е допустимо да има смяна в позицията на ГЕРБ за поддръжка.

Очакването е президентът да даде време на партиите, с цел да има живот Народно събрание. Да се бърза с връчването на мандатите не би било вярно. Ако президентът Румен Радев форсира процеса, партиите ще го обвинят, че не са намерили път един към различен. Той ще им даде опция за диалози, които ще вървят редом със законодателния развой.

Ако партиите се отклонят от декларираните задължения, президентът ще забърза процедурата по връчване на проучвателните мандати.

Следващия месец 19 институции ще би трябвало да бъдат актуализирани поради изминал мандат.

Като причина да не се прави кабинет се акцентират идните избори за локална власт, само че залозите за локалната власт не могат да бъдат по-важни от поемането на отговорност за сформиране на постоянно държавно управление след месеци на неустойчивост.
Кристиян Шкварек, политически анализатор: Отваря се необятно вратата за втори мандат


Не имам вяра, че е безусловно обречена обстановката, изключително предвид на това, което виждам от страна на Борисов като диалогичност. Прави се огромен опит, най-малко от едната страна, да се направи някакъв кабинет, може би даже с втория мандат. Вече се отваря вратата необятно и за втори мандат.

Лидерската среща сред ГЕРБ и ПП-ДБ сподели, че Бойко Борисов лидира процесите. От Политическа партия се пробваха да дебатират и да защитят позицията си, само че извънредно пасивно.

Не разбрах тъкмо защо се бяха събрали там от ПП-ДБ - те не споделиха нищо друго. Борисов се опита да им изтръгне някакви думи и конкретики. Нищо. Политическа партия са тези, които приказваха. Бях доста изумен, че Демократична България като че ли не участваха.

От едната страна имаше сваляне на картите и опит за осъществяване на среща. Видях подобен диалог от страна на ГЕРБ. От другата страна видях стягане. Не знам дали беше квалифицирано или се случи, тъй като не чакаха медиите да останат до края там.

Ако ПП-ДБ отхвърлят в този момент, в случай че отхвърлят идващия път, ние какъв брой пъти ще вървим на избори, 10 пъти ли? Другите партии към този момент се приготвят и към този момент са обсъждали вътрешно проект Б.
Политологът Любомир Стефанов пред “Труд news ”: И двете обединения са изтрезнели по друг метод от предизборната акция


Очевидно сме очевидци на ексцентричен метод и ексцентрични решения. Хареса ми нещо, което Борисов сподели “Достатъчно камъни разхвърляхме, да ги посъберем ” и бих го траял “да вземем да съградим нещо ”. И двете обединения ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са изтрезнели по друг метод от предизборната акция и търсят метод да извлекат максимума за себе си. Това пък допуска доста коренен метод, тъй като не сме в нормален развой на договаряния за четири годишен мандат и така нататък В този смисъл имам нерешителен оптимизъм във връзка с сформиране на постоянно държавно управление, виждам предпочитание. И двете страни употребяват императива “трябва ”, нека не стигнат още веднъж до обстановката “няма пък ”, тъй като упованията на обществото и на тези 40 % от гласувалите, а и на тези, които не гласоподаваха е, тази страна да стартира да си прави работата. Не единствено жителите да работи за нея, само че и страната да работи за жителите. А всичко това минава през настоящи институции, приемане на законопроекти, измененията във всички органи, в които мандатите са към този момент изтекли и така нататък За да може през есента жителите да изберат умерено локалната си власт, която да се занимава с улици, площадки, осветяване, боклуци и други.

По отношение на това, дали ГЕРБ са склонни на това да “дарят ” първия мандат и да се осъществя кабинет с втория мандат, слушайки и гледайки водача Борисов - тъкмо в тази посока се мисли. Той безусловно ги помоли да покажат някакъв неофициален вид на това по какъв начин си показват Министерския съвет и кои хора виждат в него и в случай че от ГЕРБ-СДС ги харесат, като нищо може да забележим да ги предложат още с първия мандат. Тогава ще запишем нова страница в българската демократична история.

Смятам, че такова държавно управление мъчно може да изкара четиригодишен мандат, обстановката няма да се възстановява от през днешния ден за на следващия ден, построяването на доверие и разчистването на насъбраните неточности. Може би би трябвало да приказваме за небосвод до локалните избори. Но в случай че нещата вземат, че потръгнат, в границите на една година, само че пък кой знае - в случай че тръгнат нещата, да се задейства центроустремителната логичност.
Проф. Михаил Константинов пред “Труд news ”: Ръководството на ГЕРБ и гласоподавателите на ГЕРБ са две разнообразни неща


Нека да разграничаваме политическото управление на ГЕРБ от гласоподавателите на ГЕРБ. Това са две напълно разнообразни неща. Търпението на гласоподавателите на ГЕРБ напълно не е безгранично. Лично моето самообладание и на моите другари не е безпределно. Така че, когато се издевателства от едни хора, би трябвало доста да се внимава, тъй като има заплаха ГЕРБ да остане без по-важната си част - своите гласоподаватели.

Съгласен съм, че държавно управление би трябвало да има, само че в случай че ще се вършат взаимни отстъпки, те би трябвало да бъдат фифти-фифти, а не да са 100 на 0. Основният проблем, който мъчи и България, и Европа, и света е войната в Украйна. Ако се прави ръководство с Българска социалистическа партия, те изрично ще са на другата страна на съюзите, в които сме - НАТО и Европейски Съюз. Българска социалистическа партия е рискова за ръководството на страната от позиция на войната в Украйна. Фактически сега в ръководството могат да са двете обединения, които изрично декларират поддръжка за Украйна. Това е ситуацията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР