Борислав Йорданов - рекордьорът с колело по маршрута Ком-Емине, обяви,

...
Борислав Йорданов - рекордьорът с колело по маршрута Ком-Емине, обяви,
Коментари Харесай

Българин прави опит за нов велоносен рекорд в Стара планина

Борислав Йорданов - рекордьорът с колело по маршрута " Ком-Емине ", разгласи, че стартира своя " Велоносен поход " по билото на Стара планина през първата седмица на август. Планираната дата за старт е 1-ви август, а задачите са две - да се разпространява планинското колоездене в България и маршрутът " Ком-Емине " като велосипеден, както и да се направи опит за нов връх по трасето.

За да осъществя своя поход, Борислав ще бъде съпровождан от представители на някои от най-големите велосипедни клубове в страната, спортисти - колоездачи, триатлонци и други. Очакват го повече от 600 километра каране, носене и побутване на колело по билото сред връх Ком и Черно море за една идея - създаването и поддържането на повече веломаршрути в страната. Със своя " Велоносен поход " Борислав желае да покаже, че най-дългият пешеходен туристически маршрут в България може да се трансформира и във велосипеден, както и да се маркира от начало до край като подобен.

Освен мощна идея, предизвикването на Борислав Йорданов дава поръчка и за съществено спортно достижение. 31-годишният колоездач от клуб " Велораптор " съобщи, че ще се опита да усъвършенства всички сегашни колоездачни и пешеходни върхове за най-бързо прекосяване на " Ком-Емине ". Това значи, че той ще би трябвало да измине цялото разстояние от над 600 км, да направи над 20 км позитивна денивелация и да изкачи и " подсече " над 100 старопланински върха за по-малко от 4 дни и половина.

Настоящият велосипеден връх по трасето е на Борислав, който през 2014 година минава маршрута " Ком-Емине " без поддържащ екип за 5 дни и 4 часа. Рекордът му и до през днешния ден остава неподобрен, макар многото опити от други колоездачи. " През 2014-та година, когато сложих върха, откровено се любувах на изключителната ни природа в планината. Още сега, в който финиширах, взех решение, че желая да го направя още веднъж. Сега задачата ми е да го преодолея за доста по-кратко време, само че и да покажа, че по " Ком-Емине " има голям капацитет за колоездене. Изглежда този факт не е съзнателен единствено от мен, тъй като в този момент, за разлика от 2014-та, няма да бъда самичък - ще имам поддръжката на доста хора по целия маршрут. " - споделя Борислав.

Походът, плануван за началото на август, е " велоносен ", тъй като през немалка част от времето велосипедът се " вози " на колоездача, а не противоположното. Причината е, че има сектори невъзможни за колоездене и сложни даже за побутване. Според Борислав този поход е " велоносен " и тъй като - " Подобно на кръстоносците в предишното, аз и хората, които ме поддържат желаеме да потвърдим, че планинският велотуризъм не отстъпва по благоприятни условия пред обичайния пешеходен, както и че той може да откри своето място на картата на Стара планина и на доста други места в страната. България има изключителни планини, подобаващи за планинско колоездене. Хубаво да стартираме да ги оценяваме, както и маршрутите в тях пригодни за колоездене да се маркират и поддържат като велосипедни ".

Основен уредник и основател на " велоносния поход " е основателят на клуб " Велораптор " - Калин Русев. Той е на 45 години, от София, и ще бъде един от колоездачите, съпътстващи Борислав по огромна част от трасето. Според Калин " велоносният поход " е доста повече от спортно предизвикателство: " С тази самодейност желаеме маршрутът " Ком-Емине " да се разпространява и маркира за колоездене, само че и да покажем, че колоездачите в България могат да се сплотяват към общи дела, освен да се състезават един с различен. Подкрепяме един човек поради нещо значимо, което касае доста от нас - карането на велосипед в планината ".

Докато Борислав и Калин се приготвят, преминавайки сектори от трасето, в обществените мрежи към този момент стартира акция в тяхна поддръжка. Колоездачи от цялата страна разгласяват свои фотоси с вдигнати колела и хаштаг #velonosenpohod. Други запалени по планинското колоездене се свързаха с уредниците, с цел да заявят подготвеност да съпроводят Борислав по някой от стадиите на маршрута. По този метод той ще има поддръжка от самото начало на " велоносния поход ", както и още покровители за своята идея.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР