Борислав Сарафов беше единодушно преизбран за директор на Националната следствена

...
Борислав Сарафов беше единодушно преизбран за директор на Националната следствена
Коментари Харесай

Сарафов получи още 5 година начело на следствието

Борислав Сарафов беше единомислещо избран отново за шеф на Националната следствена работа през днешния ден. От съвещанието на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет отсъства основният прокурор Иван Гешев, който бе измежду номиниралите Сарафов за втори мандат. Директорът на националното разследване е и зам.-главен прокурор. Сарафов беше определен наново от същия състав на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, който гласоподава за него и първия път през 2017 година

Той беше единственият претендент за поста. Началото на чуването си днес започна с признателност към номиниралите го. Според него издигането му за втори мандат е резултат най-много от постигнатите от Национална следствена служба отлични резултати. Пред колегията той не си спести похвалите към достигнатите, по негово мнение, достижения от подопечната му институция. И даже изясни, че триумфите ѝ са надхвърлили упованията му.

Към суперлативите на Сарафов за работата на следователите побързаха да се причислят и членовете на Прокурорската гилдия. И до момента в който задаваха въпроси към него и по-късно, до момента в който обсъждаха представянето му, членовете на съвета го засипаха с похвали и нахвалиха достиженията на Национална следствена служба. 

По време на чуването се чуха и рецензии, само че към политиците. Според Сарафов те не търсят правосъдна, а лична промяна (явно визираше настояванията за оставката на Гешев). Сарафов подлага на критика и законодателното предложение в антикорупционната комисия да има проверяващи инспектори. " Създаването на нови органи за следствие е ненужно. С това се търси метод да се заобиколят проверяващите органи и прокуратурата. Това ще докара до повтаряне на функционалности и пълномощия ", разяснява той.

Още в концепцията си Сарафов беше записал, че " за жалост никой от нас, практикуващите магистрати, не беше потърсен за мнение и мнение по действителните проблеми и действителната нужда от правосъдна промяна ". На заложен му от Българския институт за правни начинания въпрос във връзка със и подобаващите форми за присъединяване на магистратите в политическия спор по тематиката Сарафов отговори, че правната промяна би трябвало да се разисква в Народното събрание. (Гешев пробва да размени термина правосъдна с правна.): " Гласът на магистратите би трябвало да се чуе високо, защото те са тези, които правят работата на процедура. Считам за безусловно несериозно законите да се изготвят от всеки различен, с изключение на от нас ", заключи той. (Съдебната власт няма законодателната самодейност, а разделянето на управляващите не допуска тя да написа законите, бел. ред.). 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР