Борбата с недекларирания труд във всичките му проявления - като

...
Борбата с недекларирания труд във всичките му проявления - като
Коментари Харесай

Борбата с недекларирания труд остава във фокуса на Главна инспекция по труда и през 2023 г.

Борбата с недекларирания труд във всичките му проявления - като работно време, възнаграждение на труда и пораждане на трудовото правно отношение, остава акцент в контролната активност на Инспекцията по труда и през 2023 година, видно от ограниченията, планувани в Плана за активността на Агенцията.

През годината ще продължи засиленият надзор на работодатели, при които през предходните години са открити служащи да поставят труд без трудови контракти, оповестиха за Moreto.net от Инспекцията.

Предвижда се осъществяване и на инспекционна акция, обвързвана със съблюдаване на законовите условия по пораждане и реализиране на трудовите правни отношения и по обезпечаване на минималните условия за здраве и сигурност при работа в хотели, заведения за хранене и питейни заведения, в това число в летните и зимните курорти в страната.

В Годишния проект на Агенцията още веднъж е залегнала специфична мярка, ориентирана към предварителна защита на недекларирания труд във всички стопански действия. Планирани са и ограничения, гарантиращи засилен надзор в секторите „ Строителство “ и „ Селско стопанство “, които са разпознати като високорискови по повод работата на черно и обезпечаването на сигурност и здраве при работа. За по-голяма успеваемост на дейностите за ограничение на „ сивата “ стопанска система ще продължи засиленото съдействието и взаимния надзор с Националната организация за приходите (НАП). В допълнение, в границите на всяка инспекция, без значение от нейната тема, ще продължи наложително да се следи дали всички заварени на работните им места служащи и чиновници имат регистриран в Национална агенция за приходите трудов контракт.

Нова мярка в Годишния проект на Агенцията през 2023 година ще насочи напъните на контролните органи към идентифициране на работодатели, въвели работа от разстояние за реализиране на надзор за отбрана на трудовите права на работещите отдалечено. Проверките по нея целят да се изяснят характерните характерности като метода на възлагане на работата, отчитането на работното време и заплащането на труда. Разпоредбите за тази форма на полагане на труда са написани в българското законодателство още през 2012 година, само че тя стана известна, откакто беше предложена като противоепидемична мярка по време на пандемията от Ковид-19. Планирането на мярката, макар затрудненото идентифициране на работодатели, въвели работа от разстояние, заради неналичието на база данни за това, е доказателство за напъните на Инспекцията по труда да подсигурява в най-пълна степен трудовите права на всички работещи в България.

ИА ГИТ ще продължи през 2023 година дейното интернационално съдействие, обмяната на опит и информация с инспекциите по труда от Европейския съюз и района, както и с интернационалните организации и институции. Съвместните трансгранични действия и събития съставляват значим запас за повишение успеваемостта на контрола на труда в изискванията на все по-активна подвижност на работната мощ. Те имат значима роля за предварителна защита на недекларирания труд и възстановяване на изискванията на труд на мобилните служащи. Представители на ИА ГИТ ще вземат присъединяване в „ седмици на действието “, проведени от Европейския орган по труда в строителството и превоза.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР