Боравенето с AI е нововъзникващо умение“ и учениците трябва да

...
Коментари Харесай

Как един учител възприе „отворена политика“ за ChatGPT


Боравенето с AI е „ нововъзникващо умеене “ и учениците би трябвало да го усвояват, вместо да странят от него, считат учители (снимка: CC0 Public Domain)

Някои учители недоволстват против опцията учениците да употребяват ChatGPT за сформиране на есета. Но не всички преподаватели се опасяват от изкуствения разсъдък в класната стая.

Итън Молик, доцент в школата Уартън при Университета на Пенсилвания, е прегърнал появяването на „ сътрудника “ с неестествен разсъдък. Посланието на преподавателя е искрено: не можем ли ние, хората и машините, просто да се разбираме? В края на краищата към този момент сме публично в света на AI и ще би трябвало да го споделяме, разсъждава доцентът.

Откакто чатботът ChatGPT стана известен в последните месеци на 2022 година, преподавателите показват опасения, че той може да улесни измамата в класната стая. Някои учебни заведения към този момент не разрешиха достъпа до бота – и не без съображение. Инструментът с изкуствен интелект на компанията OpenAI може да композира текстове, научни разработки, лирика. Може да написа компютърен код. Може даже да издържи MBA изпит.

Обратно на всеобщата наклонност Молик освен разрешава на учениците си да употребяват ChatGPT, само че и го изисква от тях. Учителят публично е възприел AI политика в образователната стратегия – за първи път. Молик преподава уроци по предприемачество и нововъведения и съгласно него първите индикации са, че смяната върви ужасно. „ Истината е, че евентуално не бих могъл да ги спра, даже да беше значимо “, споделя той.
още по темата
Наскоро Молик организира сесия, в която студентите бяха помолени да излязат с хрумвания за собствен класен план. Почти всички работеха с ChatGPT и желаеха от него да генерира планове, след което дискутираха концепциите на бота. „ И концепциите до момента са страхотни, частично вследствие на този набор от взаимоотношения “, споделя Молик.

„ Научихме хората по какъв начин да считат в свят с калкулатори “, показва учителят. Сега предизвикването е за преподавателите да научат учениците по какъв начин светът се е трансформирал още веднъж и по какъв начин те могат да се приспособяват към новостта.

Според Молик, боравенето с AI е „ нововъзникващо умеене “. Ботът може да бърка и учениците би трябвало да ревизират резултатите от неговата „ работа “ по отношение на други източници. Нещо повече – те ще носят отговорността за всички неточности или пропуски, направени от AI инструмента.

И, може би най-важното, учениците би трябвало да признаят по кое време и по какъв начин са го употребявали. „ Неспазването на това е в нарушаване на политиките за академична почтеност “, гласи политиката на Молик.

Молик не е първият, който се пробва да възстановява потреблението на ChatGPT и да откри верния баланс сред труда на хората и машините. По-рано този месец 22-годишният студент от Принстън Едуард Тиан сътвори приложение, което открива дали нещо е написано от машина. Наречено GPTZero, то стана толкоз известно, че се срина от несъразмерна приложимост в първите дни от стартирането.

„ Хората заслужават да знаят по кое време нещо е написано от човек или от машина “, споделя Тиан. Молик се съгласява, само че не е уверен, че учениците в миналото в действителност могат да спрат да мамят на изпитите си. Той цитира изследване измежду студенти от Станфорд, съгласно което мнозина към този момент са употребявали ChatGPT на последните си изпити.

„ Мисля, че всички мамят. Искам да кажа да, това се случва. Така че апелирам студентите не за друго, а просто да бъдат почтени с мен “, споделя Молик. „ Кажете ми защо употребяват ChatGPT, кажете ми какво са употребявали като подкани, с цел да го накарате да прави това, което желаете, и това е всичко, което желая. Ние сме в свят, в който това се случва. Сега просто ще бъде в още по-голям мащаб “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР