Бомби, камъни, коктейли Молотов, палежи, безредици, хиляди ранени, смърт –

...
Бомби, камъни, коктейли Молотов, палежи, безредици, хиляди ранени, смърт –
Коментари Харесай

5 разтърсващи филма за един конфликт, който намери своето мирно решение

Бомби, камъни, коктейли Молотов, палежи, вълнения, хиляди ранени, гибел – 30 години на всекидневно клане в Северна Ирландия завършват на Разпети петък преди 25 години с същински дипломатически героизъм - подписването на историческо съглашение, което освен промени английската провинция, само че и се трансформира в модел за решение на спорове в целия свят. И макар че сянката на " смутните времена " се появява понякога, католици и протестанти пазят своя мъчно постигнат мир.  

(Не)възможният мир в Северна Ирландия – бърз пътеводител 

Проблемите в Северна Ирландия имат политически и религиозни корени епохи обратно. През 20 в. обаче спорът се лимитира към статута на Северна Ирландия – някои (основно протестантите юнионисти) считат, че тя би трябвало да остане част от Обединеното кралство, а други (предимно католици националисти) желаят да бъде част от Република Ирландия. Кулминацията е през 1916 година с Великденското въстание в Дъблин. Следват яростни конфликти, революция и островът е разграничен на две. 6 графства в северната част остават част от Обединеното кралство. Южните 26 образуват страна – Република Ирландия. 

След десетилетия на дискриминация на католическото малцинство в Северна Ирландия, стартират яростни конфликти сред военизираните групировки - на националистите и на лоялистите, английските войски пробват да се справят със мощ. Следват 30 години -  „ Проблемите “ (The Troubles) -   на  атентати, наказателни акции, концентриране на тонове оръжие в ръцете на полувоенни формирования и близо 3500 жертви.  

" Пътят от Лондон Белфаст може да продължи не няколко часа, а повече от 80 години ", споделят северноирландците. И по този начин през 1998 година – 82 години след разделянето на острова – Споразумението от Разпети петък (Good Friday Agreement) става факт. Постигнат и защитаван с доста деликатни взаимни отстъпки. 

Ето и пет кино лентата, които описват истории от Смутните времена и освен! Ако не сте ги гледали до момента, в този момент е моментът!

" Играчка-плачка " / The Crying Game (1992)

Дори и да не сте го гледали, може и да сте чували за " огромния поврат “ в The Crying Game (въпреки че в действителност това е единствено един от многото в непредсказуемия разказ). Но има доста други аргументи да гледате спечелилия " Оскар " филм на Нийл Джордан за Фъргюс (Стивън Риа), войник от ИРА , чийто живот се трансформира вечно, когато отвлича английски боец (Форест Уитакър) на увеселителен панаир. След интензивни първи минути историята се реалокира в Лондон и жанрът минава от трилър  към необикновена романтика – до момента в който призраците от предишното на Фъргюс не се появяват още веднъж.  

Изобщо мъчно може да се дефинира жанра му -  с изключение на политически трилър и сантиментална драма, в него има тайнственост, екшън, даже комедия, в която са вплетени чувствителни за обществото тематики като тероризъм, транссексуалност, шовинизъм, расизъм...

 

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР